01 Kasım 2018 | Perşembe

Sorular-cevaplar

Philip Cocu'nun gönderilmesi Fenerbahçe'nin önünü açacak veya bundan sonraki maçlardaki sonuçları, kötü gidişi düzeltecek mi?
Herkes sanki elinde sihirli değnek ile Ersun Yanal'ın, Aykut Kocaman'ın veya Blanc'ın geleceğini ve her şeyin düzeleceğini zannediyor. Yıllardır da böyle zannettikleri için, "O gitsin, bu gelsin" demeyi sürdürdüler.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, seçimi kazandıktan sonra doğru bir plan açıkladı. Gelirleri kalmamış, maddi olarak diplere inmiş kulübü ayağa kaldırmak için felsefe değiştirdiklerini söyledi. Plan, genç oyunculara yönelip, mücadele eden bir takım oluşturmak ve altı yıl içinde bunu geliştirerek, bonservis gelirleri ile kulübü ayağa kaldırmaktı.
Bir profesyonelin futbolu idare etmesini ve inşa etmesini istedi. Bu da çok doğruydu. Yöneticiler kendi işlerine bakacaklar, alt yapıdan, oynanacak sisteme kadar yeni bir düzen oluşturacaktı.
Comolli'yi göreve getirdi, O da Cocu'yu… Daha ilk maçlar bittiğinden "çok geç olmadan" diye yazdım. O kadar net görülüyordu ki; ne Comolli'nin, ne de Cocu'nun Türkiye'nin ve Fenerbahçe'nin gerçeklerinden haberi vardı.
İşin kötüsü, Ali Koç ve yönetimi gibi, Comolli de futbolu rakamlar üzerinden okuyor. Şu kadar ödedik, bu kadar aldık. Bu kadar orta yaptı, bu kadar asisti var. Ama insan faktörünü unuttular, hesap edemediler, edemezlerdi de.
Geçen sene ligi ikinci bitirmiş oyuncuların, yerine yenisini getiriyorsan, bu kadronun sana saygı duymasını bekleyemezsin.
Onlar başarılı bir sezon geçirdiler.
Başlarına bir adam geliyor, kadro dışı bırakıyor, satıyor veya listeye yazmıyor seni.
Alt yapıdan beşin üstünde oyuncu ile profesyonel sözleşme yapıldı.
Ali Koç, "Alt yapımız başarılıymış" açıklamasını yaptı ama buradaki antrenörlerin veya sorumluların hepsi gönderildi. İşlerini iyi yapmışlar ama neyi yapamamışlar, bilinmiyor.
Bu işin okulu yok Başkan Koç'un dediği gibi yöneticiliğin okulu yok. Tecrübe ederek öğrenecekler. Bu süreçte Comolli'nin tecrübesine güvendiler, işlerin hiç de öyle konuşulduğu gibi veya kağıt üstündeki rakamların ifade ettiği şekilde olmadığını gördüler.
Dokuz puanı olan, lig 15.'si takımın düzelmesi için teknik adam değişikliğine gittiler. Eğer yine seçimi Comolli'ye bırakırlarsa, doğru soruları da sormaları lazım.
Seçilecek isim, gençleşen ve önemli oyuncusu olmayan bir ekibi takım haline getirebilecek mi? Bunu daha önce yapmış mı? Sistem hocası mı, yoksa oyuncu performansıyla mı plan yapıyor?
Eğer bir isim söylerse, muhakkak yönettiği takımın birkaç maçını da izlesinler. Taktik disiplin veya maç sırasındaki hamlelerine dikkat etsinler. Çünkü Fenerbahçe'nin başına geçecek teknik adamın, "insan yönetimi" konusunda da becerikli olması lazım. Ali Koç'un deyimiyle, "oyuncuya dokunan" biri.
Salih Uçan'ı temposuz bulup, yerine O'nun kadar sadece top geldiğinde görünen Benzia'yı almayacak bir akıl gerekiyor Fenerbahçe'ye.
16 bin kongre üyesinin ve milyonlarca taraftarın teveccühü, Ali Koç ve arkadaşlarına, "Biz yaptık, olur" deme hakkını vermedi.
Aksine, geçmiş hatalardan ders alıp, dengeleri gözetmeleri gerektiğini ifade ediyor. Unutmasınlar, Divan Kurulu'nda veya tribünlerde kendilerini çılgınca alkışlayanlar, çok değil, bir yıl önce Aziz Yıldırım karşısında da hazır ol da duruyorlardı. Fenerbahçe'de zemin kaygandır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor