Levent Tüzemen

Levent Tüzemen

16 Nisan 2019 | Salı

Hakemi de yeneceksin

Galatasaray, Fenerbahçe derbisinden rakibinin 10 kişi kalmasına karşın galibiyet çıkaramadı. Sarıkırmızılı ekipte eksik olan neydi? Galatasaray, uzatmalar dahil tam 60 dakika 10 kişi kalan Fenerbahçe'ye karşı oynadı. Rakip kalede baskı kurmasına rağmen etkili gol poziyonları bulamadı. Galatasaraylı oyuncular, Onyekuru'nun golünden sonra rakibin göstereceği tepkiye karşı hazırlıklı bile değildi. Eğer 10 dakika oyunu tutabilselerdi Fenerbahçe'nin tepkisini frenleyecekler, tarihe geçen bir derbi galibiyeti elde edeceklerdi. Ayrıca Kadıköy'de elde edilecek bir galibiyet G.Saray'ı şampiyonluk yarışında kendi göbeğini kendi kesecek noktasına getirecekti. Kötü ve kasıtlıydı Fahiş hakem hatalarını bir kenara koyarsak G.Saray'ın F.Bahçe kalesinde 'Bu gol nasıl kaçtı' şeklinde pozisyonu maalesef yoktu. Eğer hakem Ali Palabıyık görüp de çalmadıklarını oyun kurallarına bağlı olarak uygulasaydı G.Saray kazanabilirdi. Derbiye Palabıyık kötü ve kasıtlı yönetimiyle damga vurdu. G.Saraylı oyuncular sadece F.Bahçe'yi değil hakemi de yenecek bir performans sergilemediler. Belhanda kariyerindeki bir oyuncunun maçtaki gerginliğini neye bağlıyorsunuz? İlk yarı sonunda oyundan çıkmak istemesi normal mi? Oyuncular çok zekidir. Hakemin niyetini çabuk çözerler. 3. dakikada Belhanda'ya gösterilen sarı kart komikti. İlk F.Bahçe maçında yaşadıklarını hatırlamış olacak ki Belhanda, oyundan çıkmak istediğini Terim'e iletti. Diyetini ödedi Bu Avrupa'da bile manşetlere taşınacak bir hakem skandalıdır. Çünkü Belhanda, hakemin niyetini çözdüğü için atılmamak adına Terim'e, "Beni oyundan al, yoksa bu hakem beni atacak" diyor. Devre arasında A Spor'un yazı işlerinde şu yorumu yaptım, 'Terim'in yerinde olsam Belhanda'yı çıkarır Emre Akbaba'yı alırdım. Çünkü Belhanda atılacak'. Benim bu sezgimi futbolcu çok önceden anlamış. Ali Palabıyık, F.Bahçe maçına talimatlı çıkmıştı. Mehmet Topal'ın darbesine kart göstermemesi, Eljif'in golü öncesi Feghouli'ye Dirar'ın yaptığı faule VAR'dan uyarı almasına rağmen bizzat gidip bakmaması talimatı verenlere bir diyet ödemeydi. Yönetimden ve Terim'den Ali Palabıyık'a büyük tepki var. Hakemin kararlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Fatih Terim, ilk F.Bahçe maçında hakem Fırat Aydınus'a, "Maçın içine ettin" dediği için ciddi bir ceza aldı. Ali Palabıyık korunuyor Yardımcı hakemine aleni küfür eden Fırat Aydınus, 1 ay ceza aldı. Bu cezanın da büyük bölümü milli maç aralığında eridi. Terim'in serzenişlerinde haklı olduğunu kabul ediyorum. Ama ne kadar şikayet ederse etsin durum değişmiyor, hata yapan ödüllendiriliyor. Ümit Öztürk arkası olmadığı için infaz ediliyor, Ali Palabıyık torpilli olduğu için korunuyor. Galatasaray yönetiminin yerinde olsam bu maçın görüntülerini FIFA ve UEFA'ya gönderip altına da "İşte sizin Avrupa'da görev verdiğiniz hakemin gerçek yüzü budur. "VAR protokolüne bile uymayan bir hakem" derim.

Bir tek göbek atmadılar!
Ersun Yanal, "Belki G.Saray'ı şampiyonluktan ettik" dedi. Koç, maç sonu oyuncularını alkışlattı. Fenerbahçe açısından baktığınızda 1 puan başarı mıdır? Geçmişte Galatasaray, Kadıköy'de berabere kaldığında sevinmiş, Fenerbahçeli yazar ve yorumcular, 'Beraberliğ sevinilir mi' diye alaylı ifadeler kullanmıştı. Koç'un oyuncularını alkışlatması, taraftarların Samandıra'da takımı sevinçle karşılaması neyin göstergesiydi? Geçmişte G.Saray'ı eleştirenlerin 1-1'e göbek atmadığı kaldı. Yanal'ın 'Kadıköy'den öyle herkes elini kolunu sallayarak puan alamaz' sözü çok anlamsız. Yanal geldiğinden bu yana Kadıköy'den çok takım puan aldı hatta galibiyeti kaçırdı.

Fener 10 kişi kalınca G.Saray rehavete girdi
Galatasaray'ın Kadıköy'deki galibiyet hasreti 20 yıla çıktı. Bu durum oyuncuları olumsuz mu etkiliyor? 20 yıldır G.Saray'dan çok oyuncu geldi ve gitti. Şimdi kalkıp oyuncular Kadıköy'de etkileniyor demek doğru olmaz. 20 yıldır aynı oyuncular oynuyor olsalar 'Etkeleniyorlar' yakıştırmasını yapabililiriz. G.Saraylı oyuncular 11'e 11 oynanırken çok rahattılar. Hasan Ali atılıncaya kadar akıllı oynadılar, topu Fener'e bırakıp dikkatli alan savunması yaparak rakibe pozisyon bile vermediler. F.Bahçe'nin 10 kişi kalması G.Saray'da rehavet yarattı. Bir ara topla oynama oranında Fenerbahçe'nin oranı yüzde 28 olarak ekrana yansıdı. Topla çok oynamak marifet değil önemli olan doğru oynamak, doğru hücum etmek. Mazeret değil G.Saraylı oyuncular genelde yana, geriye çok fazla pas yaptılar. Bunun sebebi de F.Bahçe'nin dirençli bir savunma yapmasıydı. Ayrıca kartlık pozisyonları hakem es geçince G.Saraylı oyuncularda da 'Hakem bize bu maçı kazandırmak istemiyor' düşüncesi oluştu. Bu gerekçeler derbiyi kazanamamaya mazeret değil. G.Saraylı oyuncular hakemin kötü yönetimine rağmen daha fazla mücadele edip daha çok maçı kazanma isteğinde olmalıydılar.

Palabıyık MHK'yi ateşe attı
aşakşehir'in yenildiği haftada Galatasaray fırsat tepti. Puan farkı 5… Ligde artık 6 hafta kaldı. Sarı-kırmızılı ekip şampiyonluğa havlu mu attı? Derbiyi aslında Cüneyt Çakır yönetecekti ancak MHK Palabıyık'ı tercih etti. MHK'nin yanlış tercihi Kadıköy'de patladı. Palabıyık'ın kötü yönetimi MHK'yi resmen ateşe attı. Kalan 6 haftada düdükler adaletli çalarsa şampiyonluk yarışı farklı bir noktaya gelebilir. Fark kapanabilir Sezon başından beri hakem kararları Başakşehir lehine işliyor. Geçen hafta Emre Belözoğlu'na onca hakarete rağmen Serkan Çınar kırmızı kart göstermedi. Rizespor'un Göztepe ile oynadığı maçta hakem Yaşar Kemal Uğurlu, Samudio'ya yapılan net penaltıyı VAR'a bile danışmadan es geçti. Sonra da Paraguaylı oyuncuya 'Beni aldattın' gerekçesi ile sarı kart gösterip cezalı duruma düşürdü. Rizespor'un en formda oyuncusu Samudio, Başakşehir'e karşı yok. 5 puanlık fark kapanmayacak bir fark değil. Ama Galatasaray'ın kendi göbeğini kendi keseceği tek maç evindeki Başakşehir maçıdır. Eğer Galatasaray, Fenerbahçe'yi yenseydi kesin şampiyon olurdu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor