Levent Tüzemen

Levent Tüzemen

03 Mayıs 2019 | Cuma

Konya ders olur

Galatasaray, Konya'da takıldı ama 4'te 4 yaparsa şampiyon olacak. Geçen sezon 6'da 6 yapan takım bu başarıyı tekrarlayabilir mi?
Galatasaray'ın 4'te 4 yapabilecek gücü var.
Kupadaki Malatya maçında sahaya yansıtılan takım ruhu kalan 4 haftada da sahne alırsa Galatasaray şampiyon olma konusunda sorun yaşamaz.
Ayrıca Konya'da kaybedilen 2 puan oyuncular için ders olacaktır.
Geçen sezon 6'da 6 yapan oyuncu grubu tecrübesiyle, şampiyonluk yaşamayan oyunculara liderlik yapacaktır.

Başakşehir'in cuma günü Sivas'ta olası bir puan kaybı yaşaması derbi planlarını değiştirir mi?
Başakşehir'in 2 veya 3 puan kaybetmesi derbi planını asla değiştirmez. Eğer Başakşehir kazanırsa o zaman Galatasaray ve Beşiktaş berabere kalmaz.
Kazanan, kaybedeni devre dışı bırakır. Ama bu konudaki en şanslı takımın Galatasaray olduğunu düşünüyorum. Neden mi?
Başakşehir'in kazanması halinde Galatasaray, Beşiktaş'ı yenerse şampiyonluk şansını devam ettirir. Eğer hem Beşiktaş hem Başakşehir bu hafta kazanırsa Galatasaray, daha sonra yapacağı Başakşehir maçına motive olamaz.
Fatih Terim ve öğrencilerine iki büyük maçı kazanmak şampiyonluk yolunu açar.

Son maçlarda çok golcü bir Beşiktaş var. Özellikle Burak Yılmaz önderliğinde takım kolay gol buluyor. Galatasaray bunu nasıl durdurabilir?
Sistem değişikliğine giden Beşiktaş derbide topu Galatasaray'a verip Konyaspor modeli gibi kompakt oynayacak ve uzun toplarla Burak Yılmaz'ı defans arkasına kaçırmayı planlayacaktır. Türkiye'de defans arkası koşuları en iyi yapan isim Burak Yılmaz'dır. Hem milli takımda hem de Galatasaray'da Burak'a görev veren Fatih Terim, golcü oyuncunun özelliklerini bildiği için önlemini alacaktır.

Şenol Güneş'in Milli Takım'ın başına geçmesinden sonra Beşiktaş 7 maçta; 6 galibiyet, 1 beraberlik aldı. Bu karardan sonra ne değişti de takımın formu yükseldi?
Şenol Güneş milli takıma imza atarak belirsizlikten kurtulup kafaca rahatladı. Şenol hoca, 1 Haziran'dan itibaren 4 yıl boyunca milli takıma hizmet edeceğini biliyor. Eğer, milli takım anlaşması yapılmasaydı, Şenol hoca dağılmış bir kafa yapısıyla Beşiktaş'a motive olamazdı. Ayrıca "Kefili benim" dediği Burak, hocasını mahcup etmediği gibi resmen Beşiktaş'ı golleriyle zirveye taşıdı.

Galatasaray taraftarı önünde maç değil puan bile zor kaybediyor fakat daha Rize ve Sivas deplasmanları var. Beşiktaş derbisi kazanılırsa diğer maçlar ne olur?
Galatasaraylı futbolcuların ruh halleri gece-gündüz gibi. Evlerinde taraftarın desteğini de alarak müthiş oynuyorlar deplasmanda golü bulamadıkları sürece oyundan düşürüyorlar. Hatta panik bile yapıyorlar. Malatya maçındaki iyi oyunun şifresi Galatasaray'ın bulduğu erken goldü. Skor olarak önde oynamak Galatasaraylı oyunculara özgüven veriyor.
Rize'de ortaya konacak oyunun bence formatı Beşiktaş maçının sonucuyla orantılıdır. Son haftaki Sivas maçı, Sivasspor'un düşme potasındaki durumuna bağlı olacaktır.

Marcao'nun sağlık durumu iyiye gidiyor. Brezilyalı düzelirse, 14 yabancıdan hangi 2'si tribüne çıkar?
Kasık sakatlığının kolay kolay iyileşeceğini düşünmüyorum.
Marcao oynamak istiyor ancak son kararı sağlık heyeti vermelidir.
"Ya tutarsa" mantığıyla üstelik iğne yapılarak Marcao sahada yer almamalıdır. İlk etapta tribüne çıkacak isim Mitroglou olur.
Marcao, düzelirse oyuncularla yaşayan Fatih Terim tribüne çıkacak ismin kararını verecektir.

Fatih Terim'in Nagatomo'yu çok beğendiğini biliyoruz. Fakat Konya maçında çok etkisizdi.
Linnes 11'e döner mi?
Benim futbol anlayışımda rakip eğer güçlüyse "Kazanan takım bozulmaz" sözü geçerlidir. Linnes'i, sarı kart sınırında olduğu için Fatih Terim Konya'da oynatmadı. Hatta tribüne yolladı. Milli takım ile Asya Kupası'nda görev yapan Nagatomo, döndükten sonra eski formunu yakalayamadı. Linnes solda, sadece bir bek gibi değil hücumcu gibi oynuyor. Üstelik Onyekuru ile birlikte mükemmel bir uyum gösteriyor. Bu ikili Malatya'daki kupa maçında Issam Chebake'in bölgesini darmadağın etti. Onyekuru 2, Linnes 1 gol attı.
Derbide benim tercihim Linnes olur.

Luyindama ve Belhanda'nın kontrolsüz hareketleri Galatasaray'ın başına derbide bela açar mı?
Luyindama da Belhanda da arızalı oyuncular. Bazen manşetlere çıkacak mükemmel hareketler yapıyorlar bazen de aklı devre dışı bırakacak davranışlarda bulunuyorlar. Fatih Terim, bu iki oyuncuyla özel toplantılar yapmalı, derbinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatmalı ve rakiplerin kendilerini kızdırmak adına yapacakları hamlelere öfke faulle karşılık vermemelerini istemelidir.

Süper Lig'in en golcü ismi de en çok eleştirilen ismi de Mbaye Diagne. Derbide nasıl bir Diagne izleriz?
Hep söylüyorum Galatasaray Diagne'ye göre oynamıyor.
Feghouli-Belhanda ikilisi kısa pas yapma alışkanlıkları bazen Galatasaray'a zarar veriyor.
Konya maçında duran toplar dışında kenarlardan Diagne'ye bir tane olumlu orta yapılmadı. Biri ofsayt gerekçesiyle iptal edilen penaltıyla ikinci yarıda Diagne'ye yapılan, hakemin vermediği penaltı pozisyonlarında Senegalli golcünün bireysel becerileri vardı.
Derbide kenar ortaların Diagne'ye daha fazla yapılması gerekiyor.
Diagne'nin Türk Telekom'da seyirci desteğiyle daha özveriyle oynadığını görüyorum. Derbide Galatasaray'ın Senegalli golcü önemli bir silahı olur.

Son yıllarda Galatasaray- Beşiktaş maçları bol pozisyonlu geçiyor. Benzer bir derbi izler miyiz, yoksa temkinli oyun mu görürüz?
Galatasaray-Beşiktaş maçları hep keyif vermiştir. Galatasaray, çok fazla savunma yapmayan hücum futbolunu tercih eden bir takım. Beşiktaş rakibi karşılayıp hızlı hücuma çıkmayı ön plana alıyor. Golleri de bu anlayışla buluyor. Burak'ın varlığı Beşiktaş'ı "Önce rakibi durdur, sonra hızlıca vur" anlayışına itiyor. Galatasaray da bu formülü uygulayıp;
Onyekuru, Linnes, Feghouli gibi oyuncularla hızlı hücuma kalkıp pozisyon üretir.

Hakem Bülent Yıldırım oldu. F.Bahçe-G.Saray derbisinde VAR hakemi olan Yıldırım, G.Saray aleyhine 3 kritik hata yapmıştı. Taraftarlar Yıldırım'a tepkili.
Beşiktaş'ın Şenol Güneş ile şampiyon olduğu ilk sezon Türk Telekom'daki derbiyi yine Bülent Yıldırım yönetmişti. Yasin'e yapılan penaltıyı önce vermiş sonra da vermemiş gibi rol yapmıştı. Bülent Yıldırım çok tecrübeli bir hakem.
Adam gibi maç yönetirse sorun yaşanmaz. Eğer eyyam yaparsa ciddi sıkıntı olur.
Fenerbahçe maçında tüm Türkiye'nin "Faul" dediği pozisyonda Eljif Elmas'ın attığı golün iptal edilmesini sağlamaması bir hakemlik hatasıydı.
Bülent Yıldırım'ın yönetimi kadar VAR'da görev yapacak hakemin de kararlar konusunda adil olması

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor