Sinan Vardar

Sinan Vardar

18 Nisan 2014 | Cuma

Yeter artık, kandırmayın!

Yıllardır çözülmeyen yabancı futbolcu sınırlaması tartışmaları yeni gündemimizde. Her sezon öncesi kaynamaya başlayan kazan, yine fokurduyor.
Buradan TFF'ye sesleniyorum; "Bırakın insanları kandırmayı!"
Sizler değil miydiniz hava alanlarına taraftarları toplayıp "Çok yaşa Başkan" dedirten zihniyetleri destekleyenler?
Peki yabancı transfer sınırlaması nasıl olmalı? Bugün bu sütunlardan sizlere Avrupa'dan bazı örnekler vereceğim.
UEFA'ya bağlı, 54 Futbol Federasyonu bulunuyor. O ülkelerin yabancı futbolcu transfer kriterlerine göz gezdirip, 2014 Dünya Kupası'na katılan Avrupa ülkeleri üzerinde araştırma yaptım.

AB üyesi olmanın avantajı

Brezilya'da yapılacak Dünya Kupası'nda Avrupa'yı İspanya, Portekiz, İngiltere, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, Almanya, İsviçre veYunanistan ile Bosna Hersek temsil edecek. Bosna Hersek'i bir kenara bırakırsak diğer ülke futbol federasyonların ortak bir yanı var; Avrupa Birliği'ne üye olduklarından kendi aralarındaki vatandaşları arasında yabancı transferlerinde sınırlaması yok!
Avrupa Birliği dışından gelen futbolcularda ise belirli kriterler belirleyip, 3 veya 4 futbolcu sınırlaması koymuşlar. En önemlisi eğer futbolcuların ülkeleri, eskiden o ülkelere bağlı ise; otomatik olarak vatandaşlık alıyorlar. (Örneğin İspanya ve Portekiz Latin Amerika ülkelerinden gelen futbolculara vatandaşlık veriyor) Hırvatistan-Rusya Bosna'da ise sınırlama yok. Fakat tüm ülkelerin ortak hedefi kendi oyuncularının ülke dışında üst liglerde oynamalarını teşvik etmek ve milli takımlarını bu felsefe ile oluşturmak.

Ülke olarak sınıfta kalıyoruz
Onlarda yasak yok, ancak bu ülke milli takımları hemen hemen her Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'na katılır; kulüpleri ise UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarı final veya final veya UEFA Ligi'nde devamlı yer alıp şampiyonluklar kazanır.
Türkiye'de yabancı sınırlaması var ama kandırmaca da mevcut. Kulüplerimizde borçlanma var ama maalesef başarı yok! Önemli bir bilgi aktarayım; bu ülkelerin antrenör eğitimlerinde aynı UEFA kurs programları uygulanıyor. Uzaylılar kurs programı göndermiyorlar! Bizim kurs programları da aynı, hiçbir fark bulunmuyor; ama ya bakış açısı? Dostlar, o bakış açısında biz sınıfta kalıyoruz!

Sorgulama bile yapmıyorlar

Milli takımlarımıza yabancıların ülkemize transferleri zarar veriyor, "kendi gençlerimize fırsat verilmiyor" gerekçeleri ile ortalığı ayağa kaldırıyoruz. Ancak milli takımlarımızın %30'u, yabancı ülkelerde doğup büyüyen gençlerden oluşuyor, onları milli takımlarımıza almakta hiçbir aykırılık görmüyoruz. O zaman kendi altyapılarımız gündemimizde yok, sorgulamak yok! Bu futbolcuların anası mı Türk, babası mı Türk diye Milli Takımlarda görev yaptıkları zaman; yapılan transfer harcamalarına isyan eden de yok.

Yarın çok daha geç olacak
Futbolumuzda modası geçmiş metotları bir kenara bırakma zamanı geldi de geçiyor.
Ülkemizde şu anda antrenör eğitimi Avrupa ile aynı düzeyde. Yeter ki bu eğitimler altyapı antrenman sahasına yansısın.
Kulüplerimiz son kullanma tarihleri yaklaşmış oyuncuları transfer etme yarışını bıraksınlar ve "Özkaynaktan yetişen kaç futbolcuyu Avrupa'ya transfer ederim?" diye düşünsünler. Yoksa daha çok yabancı futbolcu transferinde yasaklar ile boğuşup dururuz!
Yöneticiler borçlarını azaltma yerine daha da yükselterek suçu kendileri dışında arayarak taraftarları kandırmasınlar!
Yoksa yarın çok geç olacak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor