Cevdet Ünüvar

Cevdet Ünüvar

01 Haziran 2010 | Salı

Maraton bitti!

Kimi takımlar için sevindiren, kimileri için ise elma şekeri tadında avuntu sunan, pek tabii ki son üç takım için acı son olan Bank Asya 1. Lig, Yükselme Grubu karşılaşmalarıyla sona erdi. Karabük ve Buca'dan sonra Süper Lig'e merhaba diyen 3. takım 'İstanbul Fatihi' Konyaspor oldu. Ziya Doğan, ilk defa görev aldığı Bank Asya'da takımını bir yıllık aradan sonra yeniden büyük sahne olan Süper Lig'e taşıdı. Üç takımımıza da hoş geldiniz deyip başarı diliyoruz. Ligin bir de üzülenleri vardı.
Dardanel, Hacettepe ve Kocaelispor düşen takımlar oldular. Dardanel çıktığı gibi düşerken; Hacettepe ve Kocaeli iki sezonda, TFF 2. Lig'e düşmüş oldu. Hacettepe takımı daha önce de OFTAŞ adıyla 3 yılda 3 lig atlayıp Süper Lig'e tırmanmıştı.

İzmir, hasret, Buca

Bank Asya 1. Lig'e geçen yıl merhaba diyen Buca, sezonun en büyük sürprizini gerçekleştirerek Süper Lig'e çıktı ve İzmir'de 7 yıllık hasret sona erdi. Kemal Kılıç ile çıkılan yolda mutlu sona Özcan Kızıltan komutasında eriştiler. Büyük bir başarı ile takımını üst lige taşımasına rağmen genç hocaya "Devam et!" denmemesi, büyük vefasızlık olarak kamuoyundan tepki aldı.

Konya yeniden
İlk
yarıyı 37 puan ve averajla 2. tamamlayan yeşil-beyazlılar, Hüsnü Özkara'nın görevden alınması sonrası adeta ligde çöktü. Haftalar boyu yüzü gülmeyen, art arda yenilgiler alan Konyaspor gördük. Özkara sonrası göreve gelen Fuat Yaman, transfer yasağı olması, sakat oyuncuların çokluğu sebebiyle başarılı olamadı ve bıraktı.
Ziya Doğan ile takım adeta yeniden doğdu.
Öncelikli hedef olan ilk 6 içine girdiler. İstanbul etabında müthiş bir motivasyonla hiç şans verilmezken, rakiplerini ezen bir Konyaspor... "Hoş geldin Konya, tebrikler Ziya Doğan."

Adana, Altay, Karşıyaka

Kemal Kılıç
ile müthiş sonuçlar aldılar, tam 17 maçta kalelerinde gol görmediler, ligi forse eden takım oldular. Evinde oynadığı Buca ve Giresun maçlarından 1 puan alabilmiş olsa şimdi Buca yerine Adana, Süper Lig'de oynayan taraf olacaktı. İşin ilginç tarafı, Kemal Kılıç'ın çalıştırdığı Buca ve Adana'nın, normal sezonu 64 puan ve averajla arka arkaya tamamlamış olmaları.
İzmir'in 1. Lig'deki diğer iki takımı, Altay ve KSK sezonu yine hayal kırıklığı içinde, başarısızlıkla tamamladılar. Ekonomik sıkıntılar, istikrarsız sonuçlar, hoca değişiklikleri her iki köklü camiayı da aynı lige yine mecbur etti.

Ligden kısa kısa

Ligin 34 haftalık normal sezonu tam 306 maça sahne oldu. Ligde tam 780 gol kaydedildi.
Hafta başına 22.94, maç başına da 2.55 gol ortalaması görüldü. Ligde 17 değişik maç skoru gördük. 137 kez ev sahibi, 97 kez de deplasman takımı maç kazandı. 72 maç berabere bitti. Ligin en çok golü 34. haftada 35 gol kaydı ile oldu. Ligde, Karabük 19, Konya 12 ve Buca 3 hafta lider kaldı. Karabük iç sahada hiç yenilmedi. Kocaeli, ikinci yarıda hiç kazanamadı.
Karabük ligde; "En fazla galip gelen, en az yenilen, en çok gol atan, en az gol yiyen, bünyesinden gol kralı çıkaran"
takım olarak istatistikleri altüst etti.
Yasin Avcı, bir orta saha ve kanat oyuncusu olmasına rağmen 18 gol atıp gol kralı oldu ve herkesi şaşırttı. Verilen 39 penaltının hepsi gol olarak filelere giderken,14 golü de futbolcular kendi kalesine attılar. Ligde lehine en çok penaltı verilen takım Boluspor. Tam 8golü penaltıdan attılar.
Aleyhine en çok penaltı çalınan takım Giresun.
Kalelerinde penaltıdan yenilen 5 gol var. Penaltıdan gol yemeyen tek takım Altay. Ligin en hırçın takımları Ordu ve Adana. Ordu 10, Adana 8 defa kırmızı kart görmüş. Adanaspor'un gördüğü 8 kırmızı kartın 4'ünün Bolu'da oynadıkları Bolu maçında çıktığını söyleyelim.
Ligde sezona başladığı teknik adamla sezonu tamamlayan 3 takım var. Karabük, Kartal ve Dardanel.
Karşıyaka
ligi 4, Altay, Konya ve Bolur 3 kez hoca değiştrdi.

3 ilçe takımı Bank Asya'da

TFF 2. Lig Yükselme Grubu'nu başarıyla tamamlayan Güngören ve Akhisar, Bank Asya 1. Lig'in yeni temsilcileri oldu. 3. bileti ise Antalya'daki ekstra play-off maçları sonunda Linyitspor aldı. Güngören, 1 yıllık özlemin sonunda Metin Altınay hoca ile Akhisar ise tecrübeli Atilla Özcan, Linyit ise Mustafa Akçay ile başarılı oldu. Altınay, Özcan ve Akçay'ı başarılarından dolayı tebrik ediyoruz. Artık Süper Lig'e bir adım mesafedeler. Ligde adı olan takımlar değil, başarılı olanlar yükseliyorlar. Ha gayret!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor