Cevdet Ünüvar

Cevdet Ünüvar

09 Ağustos 2010 | Pazartesi

Bir şarkısın sen

Spor Toto Süper Lig adıyla yepyeni bir sezona, yepyeni bir tarihe 'merhaba' diyoruz.
Dile kolay, lig tarihimizin 51 yılını geride bırakmışız, 52. sezona ise bu hafta sonu 'merhaba' diyeceğiz. 51 sezonda kayıtlara düşmüş gördüğümüz, yaşadığımız ilginç notlar, tarih sayfaları, ölümsüz isimler, başarılar olmuş. Onlardan seçip ilginizi çekeceğini umduğum istatistikleri paylaşacağım bugün burada. 21 Şubat 1959'da merhum Osman Yereşen'in ilk düdüğü ile başlayan futbol tarihimizde enteresan rakamlar, enteresan sonuçlar ve ilginç aktörler rol almışlar.

İzmirspor-Beykoz arasındaki mücadele ilk maç olarak girmiş kayıtlara. İzmirsporlu Özcan Altuğ'un attığı gol ilk gol, sonuç ilk galibiyet olarak ölümsüzleşmiş. Ligin ilk şampiyonu Galatasaray'ı yenen Fenerbahçe olurken, son şampiyon, Fenerbahçe'yi geride bırakan Bursaspor olmuş.
Ligimizin ilk gol kralı sadece 11 golle tacı takan Metin Oktay olurken, en çok gollü krallığı 39 golle Tanju Çolak elde etmiş. Ligde Fenerbahçe, Galatasaray 17, Beşiktaş 13, Trabzonspor 6, Bursaspor 1 defa şampiyon olmuş.

Lig tarihi boyunca Fenerbahçe 494, Galatasaray 448, Beşiktaş 347, Trabzonspor 184 ve Bursaspor 27 hafta liderlik koltuğunda oturmuşlar. Galatasaray 4 defa üst üste şampiyon olan tek takım.
Trabzonspor'un en son şampiyon olduğu yıl olan 1983-1984'ün üzerinden tam 27 yıl geçmiş.
Ligin en çok gol atarak şampiyon olan takımı 103 gollü Fenerbahçe olurken, en çok gol yiyen takımı da 91 golle Adanaspor olmuş. Lig tarihinin en çok gol atan takımı 1664 maçta 2908 gol atan Fenerbahçe olurken, onu 2891 golle Galatasaray, 2661 golle Beşiktaş takip etmiş. Galatasaray 1664 maçta topladığı 2792 puanla ligin en çok puan toplayan takımı. Onu sadece bir puan geriden Fenerbahçe takip ediyor. (2791) Beşiktaş (2712), Trabzonspor (1882) puan toplamışlar.
Ligde Galatasaray 940, Fenerbahçe 937, Beşiktaş 896 galibiyet sahibi. 100. yılını kutlayan Ankaragücü; Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'den sonra 46. defa ligde yer alan 4. takım konumunda.
Daha önce 1. Lig olarak anılan Süper Lig'de şimdiye kadar 66 değişik takım oynamış.

* * *

KUDDUSİ MÜFTÜOĞLU
Geçen
sezonun en başarılı hakemi yeni sezon öncesi taltif edildi. O, bu ödülü fazlası ile hak etmiş bir isim. Süper Kupa Finali'ni başarıyla yönetti. Şöyle birkaç sezon geriye gittiğimizde kafası karışık, FIFA kokartı elinden alınmış, ne yapacağı şaşkınlıkla izlenen bir hakem vardı karşımızda. Bıraktı, bırakacak denilirken o adeta yeniden doğdu. Muhteşem maçlar çıkarıyor, kafası rahat. Maçlarda öne çıkmıyor, gördüğünü çalıyor. MHK'nin yeni gözdesi o. Aynen devam Kuddusi hoca; daha yönetecek çok maç, çok final var!

Bunları bilmeseniz de olur
Shgreenutd takımında oynayan Steve Cromey'in 2002 yılında çıktığı bir lig maçında 3 gol attığını, üçünü de kornerden direkt kaleye attığını bilmeseniz de olur.


HAZIR MIYIZ?
Avrupa maçları için start erken verilse de, ligin gerçek ilk seremonisi bu hafta olacak. Tüm takımlarımıza başarı diliyoruz. Başlama vuruşu, takımlarımız için de taraftarlarımız için de biz gazeteciler için de özlemin bitmesi, heyecanın başlaması anlamına geliyor. Artık hafta sonunda buluşma yerlerimiz belli, sevinç ve hüzün adreslerimiz aynı: Stadyumlar. Kahve falında dedikleri gibi: "Hepimize upuzun bir yol gözüküyor!" Bu yıl büyüyen bütçelerin karşılığı olarak takımlarımız üst düzey isimleri kadrolarına alıp ligimize apayrı bir renk kattılar. Avrupa'nın en üst düzey birkaç liginden birine sahip olduğumuzu da unutmayalım lütfen. Lig tarihimiz geçtiğimiz sezon 5. şampiyonunu çıkararak adeta "4 Büyükler" klasiğini bozdu ve artık ligde "5. Büyük" var. Bursa, Trabzon'dan sonra İstanbul dışından şampiyon olan 2. takımımız olarak tüm tabuları değiştirdi. Hazırsanız sahaya çıkıyoruz: "Vira Bismillah!"


KOMBİNE
Size şimdi iki kıyas rakamları sunacağım... Almanya'da sıradan bir takımı olan Dortmund 65 bin kişilik stadının 51 bin koltuğunu kombine olarak satıyor. Ayrıca Bundesliga'da mücadele edecek 18 takım şu ana kadar 460 bin kombine satmış. Bizde ise rakamlar çok gülünç! Fenerbahçe 20 bin civarında. Galatasaray hem ASY için hem de Seyrantepe için çıkardığı kombinelerden sattığı rakam sadece 11.700. İmza için 30 bin taraftarla İnönü'de toplayan Beşiktaş, maalesef 10 bin civarında kombine satmış. Bursa ise 8.500. "Takımımı seviyorum" demekle iş bitmiyor ki, kombinede almak lazım. Değil mi?


MEHMET TERZİ
Hey gidi günler hey... O koştuğu dönemlerde atletizm sporumuzun tek madalya umuduydu. Dün sahada, bugün planlamada işin başında. Koştuğu dönemlerde sabrın koşusu maratoncuydu. Herkes kısa mesafeli, kısa süreli başarıları hedeflerken o hep uzun yollara, meşakkatlere talip oldu. Sabırlı ama kazanacağından da emin olarak. Atletizm Federasyonu Başkanı olduğunda da günü kurtarmak yerine hep yarınları düşündü. Doğru işler yaptığını 2004 yılından bu yana yetişen isimlerde tek tek görüyoruz. Adeta kabuğunu kıran bir branş atletizm. Cumhuriyet tarihinde toplamda üç madalya alan sporcularımız onunla bir şampiyonadan 4 madalya getirdi. Az zamanda çok şey yapmak bu olsa gerek. Terzi, bu sefer kendi söküğünü dikiyor mu ne!

ERTAN HATİPOĞLU
Tam bir fecaat, tam bir rezalet. Ertan Hatipoğlu, Alemitu Bekele'nin şampiyon olduğu 5 bin metre koşusundan sonra eski sporcusu Elvan Abeylegesse'yi ağır bir suçlama ile nasıl zan altında bıraktı. Hem de elde edilmiş çok büyük bir başarı sonrasında. "Portekizli sporcu ile işbirliği yaptı, Alemitu'yu itekledi(!)" diyerek. Milli takım hocası, hem de Elvan'ın bugünlere gelmesinde en çok emeği olan bir insan böyle bir suçlamayı herkesin sevinç zirvesinde olduğu bir anda nasıl söyler. Sen ne söylediğinin farkındasın değil mi hoca? Biri bu adama sus desin!


DİPNOT ÜMİT ÖZAT
Ertuğrul Sağlam'ın Bursaspor'u şampiyonluğa taşıması birçok takımımıza cesaret vermişe benziyor. İşte Fenerbahçe, işte Ankaragücü genç ve Türk hocalarıyla karşımızdalar. Ankaragücü'nün bu cesaretini hem de 100. yılında bir Türk hoca lehine, Ümit Özat lehine kullanması ayrıca önemli. Burada Ümit hocaya çok çalışıp başarılı olmak kalıyor. Un var, şeker var; tatlı sonuçlarını bekliyoruz. Umutluyuz, ümitliyiz!


ADANA DEMİRSPOR
"Çaresizseniz, çare sizsiniz!" sözünü düstur edinen bir Adana Demirspor var karşımızda. Mustafa Tuncel'in başkan olmasına kadar oldukça sıkıntılı bir süreç yaşayan büyük camia adeta küllerinden yeniden doğma, özlenen başarılara ulaşma peşinde. 70. yılını kutlayacak olan mavi-lacivertliler yeni sezona gencecik ve heyecan dolu isimlerle oluşturulmuş bir kadro ile başlıyor. Takımın başına getirdiği eski Galatasaraylı Soner Tolungüç teknik direktör olarak, Ahmet Ceyhan ise genel koordinatör olarak görev yapacak. Bu isimlerin Galatasaray altyapısında neler başardıklarını iyi biliyoruz. Fark ettik, söyleyelim: Demir gibi takım Demirspor geliyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor