Dr. Gürkan Kubilay

Dr. Gürkan Kubilay

12 Haziran 2010 | Cumartesi

Fenerbahçe okyanusu geçip derede boğuldu

Aykut Kocaman, Fenerbahçe'de iş yapabilir mi?' yazı dizimizin 4. bölümünde Fenerbahçe'yi şampiyonluktan eden faktörlerin analizine devam ediyorum.
Dünyanın her yerinde, şampiyonluğa oynayan takımların arasındaki maçların hangi skorla biteceği bilinmez. Liglerin ilk 5 sıralarındaki takımların birbirlerinden alacakları puanlar her zaman çok değişkenlik gösterir ve her türlü sonuç alınabilir. Bu nedenle teknik adamlar öncelikle son 5 takımla yapacağı toplam 10 maçın tümünü kazanmayı ve buradan 30 puanı cebe koymayı hedeflerler. Üstüne de şampiyonluk adayı diğer takımlardan aldıkları her puanı ''Allah bereket versin'' diye cebe atarlar.
Ve yıllardır analiz yaparak gördüklerim de bana ispatlamıştır ki, şampiyonluğun 1. yolu alttaki takımlara puan kaybetmemekten geçer. İşte aşağıdaki tablolarda geçen sezon 5 dev lig ve bizim ligimizdeki şampiyonların ve Fenerbahçe'nin ligin son sıralarındaki ve ilk 5 sırasındaki takımlardan aldığı ve kaybettiği puanlar ile onlara attığı ve onlardan yediği goller. Önemli sonuçlara dikkat ; 1- Sadece Bursaspor ve Barcelona alttakilerle oynadığı 10 maçın tümünü kazandı.
2- İtalya, Almanya, Fransa şampiyonları ise deplasmanda 2 puan kaybettiler.
3- Sadece Chelsea, Fenerbahçe'den daha çok kaybetti ama orasının Premier Lig olduğunu kimse unutmamalı. Orada her sonuç, her zaman normal sayıldı.
4- Bursaspor alttaki 5 takıma hiç puan kaybetmez iken Fenerbahçe tam 4 puan verdi.
5- Tablo 3 ve 4'te Bursaspor ve Fenerbahçe'nin son 5 takıma kaç atıp, kaç yediğini görüyorsunuz. Burada da sonuç açık; Bursaspor, alttaki takımlara daha çok attı, daha az yedi.
Bu tablolar, Fenerbahçe'yi nasıl diptekilerin yaktığının, nasıl 'Okyanusu geçip derede boğulduğunun', kolay gözüken maçların ve takımların Fenerbahçe'yi nasıl şampiyonluktan ettiğinin net ve tartışılmaz kanıtı.
Eğer gelirse, Aykut hocanın aslında hangi takımlarla oynayacağı maçlara daha fazla önem vermesi gerektiğini gösteren bu araştırmam, kolay gözüken maçların aslında ne kadar önemli olduğunu vurgulaması bakımından umarım bundan sonra sadece Fenerbahçe'ye değil, tüm takımların kulaklarına küpe olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor