26 Eylül 2015 | Cumartesi

Hakem rosto yapmasın!

- Zirveyi yakından ilgilendiren bir derbi. Fenerbahçe lider, Beşiktaş ise 3 puan geride ikinci? Fenerbahçe'nin sisteminin oturmadığı, Beşiktaş'ın ise sahada daha güçlü olduğu söyleniyor. Nasıl bir mücadele bekliyorsunuz?
Fenerbahçe hazır gözükmüyor tamam.
Ama Fenerbahçe'nin hazır olmama durumu fizik olarak. Teknik direktör diyor ki bizim zamana ihtiyacımız var iyi güzel.
Futbolcuların çoğu milli takıma gidiyor o da güzel. Gidenler milli takımlarında oynadılar. O zaman onların milli takım teknik adamlarının da memnun olmaması gerek. Dönüyorsunuz Van Persie, kondisyonerine tebrikler yolluyor. Pereira'nın şu cinliği var; 3-1'lik Avrupa maçından sonra mağlup olduk bundan takım sorumludur diyor. İyi güzel ama kendisine yöneltilen bir soruda benim antrenman şeklim farklıdır ben böyle çok şampiyonluk kazandım diyor. Yani şampiyon olunursa Pereira'dan, olunmazsa futbolculardan. Van Persie bu Beşiktaş maçında yüzde 100 ilk 11d' e oynayacak. Öncelikle şunun için, madem sen bana bunu yaptın, al sana ilk 11 geçen maçta girdin dakika bir gol bir maçı kazandırdın girerken de çıkarken de hava attın.
Bu maçı da kazan boyunu göreyim diyecek. Eğer Van Persie kötü oynar, kötü mücadele ederse işte çok istediğiniz Van Persie işte çok ağlayan Van Persie bu diyecek. Ama Van Persie iyi oynayıp maçı kazandırırsa bu kez de diyecek ki, Van Persie'yi durgun görüyordum onu hırslandırmam gerekiyordu geçen haftayı kasıtlı yaptım işte gördünüz olacak. Bu yazıyı saklayın aynen böyle olacak. Pereira biraz fazla uyanık ama karşısındaki ikili Van Persie ile Nani ondan daha uyanıklar. Çünkü onların futbol geçmişleri ve kariyerleri Pereira'nın çok üzerinde. Yani bu görüntüde Van Persie ile Nani tamam Pereira'ya uyar gözükecekler ama hiçbir zaman Pereira onlara istediğini yaptıramayacak. Yaptırmaya kalksa da iş ters tepecek içerdeki futbolcuların dengesi bozulacak. Sonunda maçlar iyi giderse fazla toz kalkmaz ama kötü gidecek iki maçtan sonra ortalık yangın yerine döner. Eğer Van Persie ile Nani gibi adamları getiriyorsanız bunlara hakim olacak bunların üzerinde karizması ve geçmişi olan bir hoca getirmeliydiniz.
Çünkü Pereira biraz fazla tribüne oynuyor. Geçen sene Slaven Bilic'in oynadığı gibi.
Burada önemli olan Fenerbahçe'nin değil Beşiktaş'ın ne yapacağı veya yapamayacağı.
İki takımın da defansı rahat gol yiyor. İki taraf takım olarak defans yapıyor mu derseniz Beşiktaş bu işi bir tık önde yapıyor. İki tarafın kalecisine baktığımızda Fenerbahçe'nin kalecisi önde. Bu maçın 0-0 bitme ihtimali var mı çok zor. Çünkü sahada gol atmaya müsait futbolcular da var. Büyük hatalar yapıp gol yemeye müsait futbolcular da var. 0-0 bitme ihtimali yüzde 5.
Çok gollü biter mi? Çok gollü şöyle biter. İki taraftan biri oyuncu eksiltirse biter. Ya rakibe karşı hareket yapacaklar ya da hakeme karşı. Hakeme karşı yapılacak hareketlerde eksilme şansı zor. Çünkü bu hakemin bu kadar güçlü olacağını sanmıyorum.
Bir taraftan bir tane eksiltirse karşı taraftan da eksiltmeye bakacaktır. Aynı takımdan iki tane eksiltemez. Çünkü hakemler de aynı bunları tayin edenler gibi akıllıdırlar (!) Kemal Belgin gazetesinde yazmış okudum Barış Şimşek'i 2.5 sene sonra Fenerbahçe maçına verdiyseniz bari deplasmanda verseydiniz. Daha usta işi olurdu diyor.
Sevgili Kemal sen hakem alemini daha tanımamışsın. Onlar içerdeki Bursa maçına bu hakemi niye verdiler biliyor musun.
Bursa geçen seneki Bursa değil. Lokum gibi. Bu Fener bu Bursa'yı parçalar biz de bu defteri burada kapatırız dediler. Ama Bursa dişli çıktı Fenerbahçe'de helva gibi olunca Barış Şimşek zorlandı. Onun için de kendisine küfür eden Fenerli oyuncuyu atamadı. Hem de o küfürü göstere göstere yiye yiye. Yani Kemal'in dediği gibi bunlar bazı şeylerde çırak değildir, ustanın da ustasıdırlar.
Çünkü bunların hakemlikleri de öyleydi. Düşüne düşüne karar verirlerdi.
Hatırlamıyor musun Sevgili Kemal Beşiktaş'ın 100. yıldaki şampiyonluğunda menajer Sinan Engin maçı idare eden şimdiki MHK Başkanı Kuddusi Müftoğlu'na ne diyordu korkma Kuddusi arkandayım.

-Karşılaşmada öne çıkan isimler kimler olur?
Kaleciler öne çıkar hangisi az hata yaparsa onun takımı kazanacak. Burada önemli bir nokta daha var. Aslında tabii bunu Türkiye'de okuyacak hakem var mı?
Sakın yanlış anlaşılmasın bu yazıyı okuyacak hakemden değil oyunu okuyacak hakem var mı? Şu ana kadar liglerde oynanan maçlara bakın ben bir analiz yapmadım.
Samimiyetimden söylüyorum.
Fenerbahçe lig lideri hem de puan farkıyla.
Bakın Türkiye'de en fazla faul yapan takımı Fenerbahçe göreceksiniz neden. Geriye dönerken zorlanıyorlar devamlı faul yaparak rakip takımı durduruyorlar.
Bunu Ersun Yanal da yapıyordu o da başarılı oldu. Buna Pereira da uyandı yaptırıyor.
Çünkü Türkiye'de hakemlerin ne kadar aciz olduğunu gördü. Aynı faulü 4 kere yapan adam 5. 6. yapıyor. Hakem de hiçbir maçta üst üste faul yapıyorsun veririm diyemiyorlar. Çünkü futbolu bilmiyorlar.
Bırakın üst üste 3-4 faul yapan oyuncuyu eğer hakem olarak taktik faul yapıldığını hissediyorsanız konuşursunuz.
Beyler böyle devam ederseniz bunu ilk yapan adama kart gösteririm diyebiliyor musun. Nerede öyle hakemler dünyada bile az.

-Şenol Güneş Süper Lig'i en ince ayrıntısına kadar biliyor. Pereira ise ilk derbisine çıkacak? İki hoca açısından derbiyi nasıl yorumlarsınız?
Şenol Güneş açısından şöyle bir avantaj ve dezavantaj var. Şenol Güneş'in şu anda çalıştırdığı takımlar içinde Trabzon büyüklerle başa baş oynayabiliyordu diğerleri değil. Şimdi büyük bir seyirci potansiyelini arkasına alarak büyük bir takımın hocası olarak sahaya çıkıyor.
Onun için Fenerbahçe'ye karşı ezikliğini bu maçta temizleyebilir. Eğer geçmişe bakarak psikolojik baskı altında kalırsa bunu taktik olarak sahaya yansıtır o zaman da kötü. Pereira yapılan transferlere verilen paralara imkanlara rağmen Fenerbahçe'ye iyi futbol oynatmıyor. Seyirci de memnun değil işin başka ilginç yanı var. Fenerbahçeli futbolcuların geneli teknik adamdan memnun değiller. Vücut dilleri öyle diyor. Ama Fenerbahçe isim farkıyla lider. O nedenle kimse kımıldayamıyor.
Şemsiye terse döndüğünde ayakta kalabilecek mi? Çünkü Van Persie olayı diğer futbolcularla teknik adam arasında her zaman sorun olarak kalacak bir olaydır. Kolay temizlenmez.
Temizlemeye kalktığında kendini temizlersen.
İyi giderken bazı şeyleri halledemezsen puan puana geldiğinde panik yapmaya başlarsın. Ama dediğim gibi Türk futbolunda adalet 50/50 dağıtılmıyor. Bunu dağıtacak kim hakem komitesi ve hakemler.
Ama bu hakem komitesi görev başına adaletli gelmedi. Adaletli gelmeyen bir komite de adaletli bir dağıtım yapamaz.
Kararlar da sahada adaletli olmaz. En basitini geçen hafta Trabzon-Galatasaray maçında gördünüz. Cüneyt Çakır bariz penaltıyı vermeyerek belki de şampiyonluğu etkiledi. Altını çizerek söylüyorum bu maçta oyuncu atılma şansı fazla olacaktır.
Çünkü kontak noktası fazla olacak bir maç izleyeceğiz. Hakem şunu da yapabilir önüne gelene düdük çalabilir rosto gibi doğrar kimse tat alamaz.

- Halis Özkahya 1 yıl aradan sonra derbi maça çıkacak? Özkahya gösterdiği kırmızı kartlarla dikkat çeken bir isim. Kendisine
tavsiyeleriniz ne olur?

Halis Özkahya eğer FIFA hakemiyse bu maçı kaldıramayacaksa niye FIFA yapıldı. Kaldırır mı biraz zor. Çünkü bizim FIFA hakemlerimiz UEFA'daki koşu testlerine gidip geçemeyip geliyorlar.
Türkiye'de bunlara maç verilebiliyor.
Halis Özkahya bu maça arkadaş benim son maçım olabilir ama ben futbolun oyun kurallarının doğrularını yapacağım diye çıkabilecek mi? Çalarsa helal olsun onu anlından öperim. ama çaldıktan sonra ertesi hafta bu komite ve federasyon ona sahip çıkabilecek mi? Çıkarsa onların da alnından öperim. Yoksa Olimpiyat Stadı'nda bol rüzgarın yanında eyyam rüzgarı mı esecek. Çünkü Halis Özkahya futbolcuların karşısında ezilerek düdük çalıp, ezilerek karar verip ezilerek kart gösteriyor.
Bunun cevabını da kendisi verecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor