18 Haziran 2012 | Pazartesi

Bu kalp sizi unutmayacak...

Futbol artık bir bilim haline geldi...
Son on yılın sık kullanılan cümlesi...
Doğruluk payı var, ancak tam doğru değil. Futbolun son kırk yılını yakından takip etmiş, "Futbol ve Bilim" kongrelerine konuşmacı olarak katılma bahtiyarlığını yaşamış bir vatandaş olarak yazıyorum.
Futbol bilim değil, asla da olamayacak. Zira bilimselliğin gerektirdiği'ispat' olanağından yoksun futbol.
Trabzonspor'da aktüel konu, BurakYılmaz ve Ünal Karaman vedaları. "Burak gitsin, artık yararlı olamaz" diyen de var, "Burak giderse büyük güç kaybederiz" şeklinde düşünen de. Şenol Güneş bir üst makama çıkıp kulübeyi Ünal Karaman'a bırakmalıydı, görüşü de mevcut, Karaman, Trabzonspor'un teknik patronu olmazdı, fikri de. Hangi konuda hangisi doğru, asla bilemeyeceğiz.
Zira önümüzdeki sezonu hem 'Burak'lı-Karaman'lı', hem 'Burak'lı-Karaman'sız' ya da 'Burak'sız-Karaman'sız' veya 'Burak'sız-
Karaman'lı' geçirme şansı yok Trabzonspor'un. Test imkanından yoksunuz; doğruyu, haklıyı bulma olanağından da...

* * *

Oysa bilim, en azından laboratuvar ortamında, diğer tüm etkenleri sabitleyerek bu değişkenleri test edebilirdi bizim için.
Burak Yılmaz ve Ünal Karaman konusunda net fikir sahibi olabilirdik gelecek açısından.
BurakYılmaz, dalgalı ve düşük profilli bir ilk kariyer döneminin ardından geldiği Trabzon'da büyük aşama yaptı iki sezonda; Şenol Güneş'in öğretmenliğinin ve Trabzonspor geleneğinin yadsınamaz katkılarıyla. Selçuk İnan gittiğinde, 'Burak'ı Burak yapan Selçuk'tu, bu sene görürsünüz' diyen az değildi. Burak gol sayısını ikiye katladı, Selçuk gittikten sonra.
Selçuk kalsaydı, Trabzonspor büyük olasılıkla çok daha iyi bir takım olacaktı, ancak Burak daha fazla gol atar mıydı, bilemeyeceğiz.
Asla öğrenemeyeceğiz.

* * *

Ünal Karaman, TFF bünyesi dışında ciddi bir teknik adamlık deneyimi ve başarısı olmadan geldiği Trabzonspor'da önce ne olduğu pek anlaşılamayan bir pozisyonda yüksek bir maaşla çalıştı, ki taraftarca yadırganan bir durumdu.
Sonrasında Güneş'in yardımcılığı ona çok yakıştı, son derece ciddi bir duruşla çok önemli bir kesit kattı kariyerine.
Artık Süper Lig'de teknik patron olmak istemesi çok doğaldır, şüphesiz hakkıdır. Karaman teknik patron, Güneş 'Herkesin Lideri' olarak devam edilseydi daha doğru 11'ler, daha iyi oyunlar görür müydük Trabzonspor adına? İhtimaldi.
Ünal kaptanın Güneş'in takımı yönettiği birçok maç sırasında içinden 'Ben olsam şunu oynatırdım, ben olsam şöyle oynatırdım' demiş olduğunu tahmin etmek zor değil. Kaldı ki aynı düşünce başta bu satırların yazarı olmak üzere binlerce futbolseverin ortaklığı olmuştur geçen sezon.
Kim haklı, bilemeyeceğiz.

* * *

Temelde basit bir oyun olan futbolun az sayıda bilinmezini hasbihal ettik bugün. Net olarak bilinenle, mutlaka yapılması gerekenle bitirelim şimdi. Tıpkı, Trabzonspor taraftarının forumlarda, Facebook'ta, Twitter'da yaptığı gibi: Teşekkürler Burak Yılmaz, teşekkürler Ünal Karaman...
Trabzonsporlu olduğunuz, Trabzonspor'la şampiyonluk yaşadığınız, çok nadir söylemler ve eylemler dışında hep gerçek bir Trabzonsporlu gibi davrandığınız için çok teşekkürler.
Bu kalp sizi unutmayacak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor