01 Ocak 2011 | Cumartesi

Bahane yok!

Performans ile kalite arasında tartışılamaz bir bağ vardır. Ama bu performans her zaman eşittir kapasiteanlamına gelmez. Zira hiçbir işte, hiç kimse performansını tek başına kendi iradesiyle belirleyemez.
Misal, geçmişte Anelka ve Ortegagibi "marka" oyuncular Fenerbahçe'dekapasitelerinin yarısına denk düşen bir performans bile sergileyemediler.
Günümüzde Santos'un Fenerbahçe'deki ve Misimovic ile Elano'nun Galatasaray'daki performansları da malumunuz.
Unutmayalım, her ağaç veya bitkinin sevdiği toprak türü, gelişmesi için aradığı iklimler vardır.
Dolayısıyla, bir futbolcunun ortaya koyduğu performansın sevabını ve günahınısadece o futbolcuya çıkarmayın asla.
Dünyanın sayılı liglerinde kendisini kanıtlamış nice futbolcunun zorluk derecesi daha düşük liglerde başarılı olamamasını doğru şekilde analiz edemeyiz, aksi takdirde.
Benzer şeyler teknik direktörler için de geçerlidir.
Sözgelimi İstanbulspor, Malatyaspor, Konyaspor veAnkaraspor gibi değişik takımlardaki performansı takdire şayan olan Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'deki durumu düş kırıklığı yarattı ilk yarıda.

Baskıyı kaldırabilmeliler

Bu da dış etkenlerin bir takımın performansı üzerindeki etkisini gösteriyor. Mesela şampiyonluk dışındaki dereceler camiayı kesmiyor.
Geçen sezon son maçta dramatik şekilde kaybedilen şampiyonlukla psikolojisi bozulan taraftar ve yöneticiler çoğunlukta.
Bu durumun sonucu olarak sahadaki futbolcuların direncini, performansını ateşlemekle yükümlü olanlar, irade dışı şekilde tersini yapıyorlar tavır, tepki ve eylemleriyle.
Söylemeye gerek yok ki, bütün bunlar da sahadaki futbolcunun performansını ve kenar yönetiminin tercihlerini dolaylı da olsa olumsuz yönde etkiliyor. Ancak, öte yandan endüstriyel futbolun hizmetine sokulmuş yan dallar, araçlar var artık.
Çok kaliteli kadrolardan gerekli verimi alması için teknik direktörlere milyon dolarlar ödenip, mentör ve psikologlar devreye sokuluyorsa, sebebi bu tür sorunların üstesinden gelinmesini kolaylaştırmaktır.
Dolayısıyla sezon başına milyon dolar kazanan her futbolcunun bahanelerin arkasına gizlenmeden her türlü baskıyı göğüsleyecek irade ortaya koyması gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor