10 Ocak 2011 | Pazartesi

Yazık değil mi?

Hoş, vahşi kapitalizm "insani" olanı yedi bitirdi neredeyse. Tamam, endüstriyel futbolla birlikte temaşa, sevgi ve saygının devri bitti belki. Ancak bu insan onurunu inciten yaralayıcı gaddarlığa rağmen, hâlâ önem taşıyor insan için duyarlılıklar işte.
Bütün bunları yeniden hatırlamama FB TV'deki açıklamalarıyla Uğur Boral neden oldu. "Birbiri için fedakarlık yapan, arkadaşlarının açığını kapatan..." futbolculardan oluşmuş bir kadronun neleri başarabileceğini, arkadaşlarına ve teknik direktörüne inanmanın, karşılıklı sevginin ne büyük zorlukların üstesinden geldiğini vurguluyordu, o röportajda sevgili Uğur mealen.
Tabii, o röportajı izledikten sonra kafamda şekillenen ilk klişe şu oldu: Her futbolcu hedefleri büyük takımlarda oynayamaz, ya da her futbolcuya Fenerbahçe forması verilemez. Daha da net ifadeyle söylersem; demek ki sadece yeteneğine değil, aynı zaman da karakterine ve anlayışına da bakacaksınız aldığınız futbolcunun. Çünkü önemli hedefleri bulunan takımların kalıcı ve Avrupa çapında başarılara uzanabilmesi ancak böylesi hassasiyetleri göstermekle gerçekleşebilir.

Bilimi devreye sokmalı
Misal, kadroyu oluşturan oyuncularınız profesyonelliği içselleştirecek. Ancak sadece profesyonel davranmakla da bitmiyor bazen iş. Dolayısıyla işine, arkadaşına ve hocasına saygı duyacak aynı zamanda. Oyuncu grubunuz.
Elbette yetenekli ama sorun çıkaran, taşıdığı formanın ve işinin değerini bilmeyen futbolcular da karşınıza çıkacaktır. O zaman da bilimi devreye koyacaksınız. Ehil teknik direktörler aynı zaman da iyi birer psikologdur zira. O da olmadı, mentör veya psikologlardan yararlanacaksınız.
Yani oyuncunun eksik veya zaafını gerekçe yaparak kulübü"futbolcu öğütme makinesi" de yapmayacaksınız. İstisnalar dışında çözülemeyecek sorun yoktur. Eğitilmeyecek insan da tabii.
O zaman milyon dolarlarla transfer ettiğiniz futbolculardan üst düzey verim almanın yolarını bileceksiniz.
Harcamak kolaydır, kazanmak lazım oyuncuyu. Kazım gibi iflah olmazlar dışındaki futbolcuların belli hatalarından dolayı harcanmasını doğru bulmuyorum açıkçası. Fenerbahçe'nin paralarına da harcanan oyunculara da yazıktır.
Dolayısıyla işin başında planlamanızı, oyuncu seçimlerinizi bilinçli ve isabetli yapacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor