03 Mart 2010 | Çarşamba

Ali Şen haklıymış

Tribünde maç seyrederken Aykut'un suratı, idamını bekleyen mahkum gibi. Böyle bir Fenerbahçe yöneticisi olur mu? Tam bir pokerface...

Ben onları Fenerbahçe'den kovduğu zaman Ali Şen'e kızmıştım ama adam galiba haklıymış. Daum'un arkasından kuyusunu kazıyor

Havada, kimsenin kontrolü altında olmayan bir topa bakıp da "Bariz gol şansı var" diyorsa eğer ben onun hakemliğinden şüphe ederim

Fenerbahçe, sürpriz bir şekilde Büyükşehir Belediye'ye yenilirken, baş suçlu hakem ilan edildi. Sizce suç kimdeydi; Daum, oyuncular, hakem!..
Fenerbahçe'deki sorun daha Avrupa maçında açık seçik ortaya çıktı. Mehmet Cansun'un palavralarını geçin. Fenerbahçe'nin iyi bir kadrosu yok. Türkiye'nin en kötü transfer yapan takımı. Ama buna rağmen Lille'i geçebilirdi. Geçmesi lazımdı, geçiyordu da... Ama Daum'a, yaptığı değişikliğe inanamadım. Fenerbahçe'yi 10 kişi oynattı. Üstelik de turu atlamış durumdasın, ihtiyacın da yok. Keita'nın golü gibi bir mucizeye de ihtiyacın yok, Alex 10 kişi oynatıyor takımı, Alex'i oyundan alamadı.

-Güiza da seyircinin verdiği destek ile çok istekli ve hırslı oynuyordu. Topun ileride kalmasını sağlıyor ve pozisyona giriyordu ama ilk önce Güiza'yı çıkardı.
Tabii... Böyle bir yanlışı nasıl yapıyor anlayamıyorsun. 10 eksikli Büyükşehir Belediyesi ile oynarken, Rıdvan (Dilmen) haklı, tarihinin en kötü futbolunu oynayan Büyükşehir Belediyesi ile oynarken, sen Semih'i oynatmaya cesaret edemiyorsun. Deniz'i sağ açık oynatıyorsun, Semih kenarda otururken. Ne fayda bekliyorsa Deniz'in sağ açıkta oynamasından? Ama Lille'e karşı 1-0 galip, 15 dakika var maçın bitmesine, Deniz'i bekten çıkarıp, hiç ihtiyacın olmayan ikinci forveti oyuna koyuyorsun.

DAUM'U ÇEKERDİM
Semih ile Güiza'yı değiştiremedi. Güiza'nın gözyaşları kıyameti kopardı ya!.. Aklınca Deniz ile Semih'i, Güiza ile Cristian'ı değiştirdi. Önce Güiza'yı aldı oyundan Cristian'ı soktu, 4 dakika sonra da Deniz'i alıp Semih'i soktu. Yani 'Ben Semih'i Güiza'nın yerine sokmadım' demeye getirdi. Böyle numaralara ihtiyaç duyar mı Daum gibi bir teknik direktör? 'Numara yapacağım' diye de sol kanadı da çökertir mi? İşte gol de oradan geldi zaten... Aynı Deniz'i bu defa Semih'in yerine sağ açık oynattı. İnanılır gibi değil. Ben Aziz Yıldırım'ın yerinde olsaydım, o takım ilan edildiği anda Daum'u çeker, Aykut Kocaman'a 'İn aşağıya, takımın başına geç' derdim. Orada bekliyor zaten Aykut da... Bu görevin kendisine verilmesini... Tribünde bir karış suratla...

-Kilit nokta da bu sanırım. Daum ile Kocaman arasında fırtınalar kopuyor gibi...
Böyle bir Fenerbahçe futbol yöneticisi olur mu? Tribünde maç seyrederken Aykut'un suratına bak, idamını bekleyen mahkum gibi suratı! Böyle bir şey olur mu! Ben, onları Fenerbahçe'den kovduğu zaman Ali Şen'e çok kızmıştım ama adam galiba haklıymış.

-Görev paylaşımında bir sıkıntı olabilir.
Görev paylaşımının Aykut'un suratı ile bir alakası var mı?

-Olmamalı tabii ki!..
Aykut, 'Fenerbahçeli' olduğu bilinen bir adam! Ben Galatasaray tribününde oturuyorum, Rijkaard'ı eleştiriyorum ama 'Galatasaray gol attı' diye de üzülüyorum. Niye? Çünkü ben Rijkaard yenilsin istiyorum. Böyle Galatasaraylılık olur mu? Banane Rijkaard'dan, banane Adnan Polat'tan!.. Galatasaraylı adam Galatasaraylıdır, Fenerli adam Fenerlidir, Beşiktaşlı adam Beşiktaşlıdır. Tam bir pokerface!.. Herhangi bir golden sonra 100 kişiye 'Aykut'un suratına bakarak; Fener gol mü attı, gol mü yedi, tahmin edin' diye soralım, bir kişi bilirse kafamı keserim. Yazı tura atarsın ancak. Bu nasıl Fenerlilik!.. Ondan sonra da Daum'un arkadan kuyusunu kazıyor. 'Samandra'da iki Fenerbahçe var, Aykut'un Fenerbahçe'si, Daum'un Fenerbahçe'si!..' Şaiyanın şaibenin bini bir para. Bunun sebebi kim; Aziz Yıldırım.

-Nihat Özdemir, Aydınus'u "Fenerbahçe düşmanı" diye itham etti. 4 tartışmalı pozisyon vardı maçta. Santos'un ofsaytı, Cristian'ın rakibine hareketi, Güiza'nın arkadan çekilmesi ve Alex'in gördüğü kırmızı kartla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Güiza'nın pozisyonunda bizim bazı hakem yorumcularımız ve spor yorumcularımız kuralı bilmiyor. 'Son adam' diye bir kural yok. 'Bariz gol pozisyonu' diye bir pozisyon var. Güiza topu sürüyor olsaydı ve düşürülseydi eğer bariz gol şansından kırmızı karttı. Bu pozisyonda topun kimde olduğu belli değil! Adam Güiza'yı indirdiği anda. Top havada. Gökten düşecek, kime gidecek belli değil. Kaleciye de Güiza'nın önüne de düşebilir. O iğrenç sahada, bir yere çarpıp başka bir yere de gidebilir. Havada, kimsenin kontrolünde olmayan bir topa bakıp da 'Bariz gol şansı' diyorsa eğer Ahmet Çakar, ben onun nasıl 'Türkiye'nin en iyi hakemlerinden biri olduğunu' düşünürüm. Oturalım o pozisyonu Ahmet Çakar ile seyredelim. Nasıl orada 'bariz gol şansı' olduğunu bana bir anlatsın!.. Böyle bir bariz gol şansı yok. Bariz gol şansı olmadığı zaman hakemin yorumuna saygı duymak zorundasın. Kırmızı kart çıkarsaydı ben tartışırdım, 'Nasıl oldu da bariz gol şansı hissettin' diye, Fırat Aydınus da bana izah etmek durumunda kalırdı. Eder miydi, etmez miydi bilemiyorum!.. Ama iki adam yerde koşuyor, top bunların iki metre üstünde, hangi bariz gol şansı... Alex'in pozisyonunda, dikkat edin Alex gibi hakemlere itiraz etmekte ünlü bir adam 'gık' demedi, neredeyse... Çünkü o tekmeyi adamın üst ön adalesine geçirdiğini gayet iyi biliyordu ve hakem de tam cepheden gördü pozisyonu. Alex'in hareketi topa değil adamın ayağına... Fırat Aydınus'un hatası şu: Ondan bir dakika evvel Alex arkadan ayağını uzatarak, öndeki rakibinin ayağına bastı. Kırmızı tartışılır, sarı net. O sarıyı Alex'e çıkarsaydı, çıkartmaya cesaret etseydi, yine pozisyona yakındı, Alex o kırmızılık hareketi yapmaya cesaret edemezdi. Sarı kartı olduğu için... Alex'i bir önceki pozisyonu es geçti ve Alex'e şu güvenceyi verdi; 'Sen benim korumam altındasın.' Alex orada hakemi hissetti ve 'Hakem bana kart gösteremez' diye düşündü. Öyle zannetti ve adama tekmeyi geçirdi. Bu defa da hakem kırmızıyı çıkardı. İlk sarı kartı gösterememiş olmanın ezikliği belki de... Kırmızı kart gayet doğru; yanlışı bir dakika önce aynı Alex'e sarı kart göstermemesi... Cristian her maçta en az 2 kartla oyundan atılacak kadar çirkin futbol oynayan birisi... Ama bu pozisyonu tartışmıyorum...

MADALYA VERİRİM
-Çakar ayrıca, 'modern ofsayt kuralına göre Deniz'in golünün geçerli sayılması' gerektiğini söyledi.
Hiçbir ofsayt kuralında yok. Bu kadar güzel bir ofsayt kararı için hakeme madalya veririm. Kaleye doğru orta yapıldığı anda, şut atıldığı anda fark etmez. Kural diyor ki; 1- Aktif alanda olmayacaksın. Hey Ahmet Çakar, Santos'un bulunduğu alan, aktif alan mıdır, değil midir? Diyelim ki aktif alan değil. 2- Top yönünde hareketlenmeyeceksin. Topla oynama niyetinde olmadığını kaleci bilecek. Santos ne yapıyor; kalecinin üzerine doğru hamle yapıyor. Hem de ellerini kollarını havaya kaldırarak. Voleybolda servis atışında bile yasaklanan hareketleri yaparak... Voleybolda servis atışında dahi ellerini kollarını sallayamazsın. 'Rakibin topu görmesini engelliyorsun' diye... Santos ellerini kollarını havaya kaldırarak kaleciye doğru ve topun geliş yönünde hareketleniyor. Yani topla oynama niyetinde olduğunu da gösteriyor. Modern ofsayt kuralı ne Ahmet Çakar? 1- Aktif alanda olmayacaksın. 2- Topla oynama niyetinde olmadığını tribün de görecek, hakem de görecek, kaleci de görecek, rakip savunma da görecek. Yani 'bu adam orada yok' farz edecek herkes... Santos aktif alanda ve Santos topun yönünde hareketleniyor. Kalecinin önünü kesiyor, resmen. Ahmet Çakar modern ofsayt kuralını bilmediğini itiraf ediyor!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor