22 Kasım 2011 | Salı

Anayasal hakları ellerinden alındı

Sonucu merakla beklenen Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki derbi 0-0 sona erdi.
Derbiyle başlayacaksak eğer derbiye başlamadan başlayalım. Utanç verici bir olay ile başladı derbi...
Deplasman seyircisi gitmeyecek. 4 kulübün başkanı ya da temsilcileri bir araya geldiler ve insanların Anayasal hakkını yok etti. Benim maç seyretme özgürlüğümü 4 kişi elimden alamaz.
Alırsa; yarın başkaları da başka özgürlüklerimi, yine keyfi olarak elimden alabilirler.
Türkiye'de bunun bir Anayasa ihlali olduğunun kimse farkında değil.
Medya farkında değil, Cumhuriyet Savcıları, yargı farkında değil, yürütme farkında değil, spor bakanı, İstanbul Valisi farkında değil! 'Siz kim oluyorsunuz, böyle bir karar alabiliyorsunuz' demiyorlar.
Yarın başka birisi, Kilisli kabadayı birisi, 'Hıncal Uluç, Kilis'e gelemez' derse ben neye göre itiraz edeceğim!
Galatasaraylı, İnönü'ye gidemiyorsa ben de Kilis'e gidemeyecek miyim!.. 'Adamın keyfi öyle istiyor' diye... Böyle bir şey olabilir mi?

GÜVENLİK KURULU ALABİLİR

Beni deliye döndüren şey tepkisizlik...
Bazı maçlara, bazı seyirciler gitmeyebilir.
Bazı maçlara hiç seyirci gitmeyebilir. Ama yasada yeri var. 'İl Güvenlik Kurulu' diye bir kurul oluşturulmuş.
Bu kurul, görülen lüzum üzerine toplanıp, 'Bu maçta çok kritik bazı olaylar var. Biz bu işi emniyet görevlileriyle toparlayamayabiliriz onun için bu maçta şu seyirci ya da bu seyirci' ya da 'Hiç seyirci olmasın' diyebilir. Ama böyle bir yasal kurumdan bir karar yok. İl Spor Başkanı, İstanbul'un güvenliğinden sorumlu Vali'den bir şikayet, uyarı yok.
Beşiktaş ile Galatasaray'ın başkanları diyorlar ki 'İnönü'ye, Galatasaraylılar gelmesin, Arena'ya da Beşiktaşlılar gelmesin!' Yok ya!..
Siz gidin, protokol tribününde oturun, seyredin. Purolarınızı yakın, önlerinize viski servisi yapılsın ama yağmurun altında, bilet kuyruğunda günlerce bekleyen, yıllardan beri 'Beraber ıslandık yağan yağmurda' diye şarkılar söyleyen, gecekondu seyircisine yasak! Böyle bir şey olur mu?

SEDAT NİYE İTİRAZ ETMİYOR!

Adsız bir Galatasaraylının güvenliği sağlanamıyor da Ünal Aysal'ın güvenliği nasıl sağlanıyor orada? Avukat Sedat Doğan'ın güvenliği nasıl sağlanıyor orada? Galatasaray'ın basın sözcüsü avukat...
Sedat Doğan her şeye itiraz ediyor da buna niye itiraz etmiyor! 'Bu karar hukuka aykırıdır, Anayasa'ya aykırıdır, insan haklarına aykırıdır' dediğini duydunuz mu? Benim çok sevgili arkadaşım.
Hukukçu...
Peki 'spor' dediğimiz şey ne! Spor niye icat edildi! Maçlar niye yapılıyor! 'İnsanlar yakınlaşsın, birleşsin' diye...
Biz tam tersine bu ülkedeki bölücülük az gibi bir de bunları bölüyoruz!
O zaman ligi yasaklasınlar, kaldırsınlar.
Dört adamın keyfine göre maçlar oynanacaksa... Hasbelkader kulüp başkanı seçilmiş dört adamın keyfine göre maçlar oynanacaksa lüzum yok.
Oynanmasın.

* * *
AYDINLAR 'BEN BAŞKAN DEĞİLİM' Mİ DİYECEK?
Kulüpler ortaklaşa bu kararı alırken, Türk futbolundan sorumlu federasyonun sadece kararı açıklayan ve uygulayan konumunda olması da garip...
Federasyon eyyam federasyonu...
Şimdiye kadar ağzımdan 'Federasyon' lafı çıktı mı? Türkiye'de federasyon yok aslında... Eyyam federasyonu...
Onlar hep arkadan... 'Ligin kararını sezon sonunda vereceğim, onun kararını şu zamanda, bu zamanda vereceğim' diyerek sürekli ertelemekle meşgul...
Peki dört büyük kulübün başkanı toplanıp, 'Biz bu Mehmet Ali Aydınlar'ı tanımıyoruz' dese ne yapacak!.. 'Ortak karar aldıklarına göre ben başkan değilim' mi diyecek!..
Böyle bir şey olmaz. Ortaya çıkıp bir şey söylemedi bile... Çünkü bu federasyon farkında değil... Federasyon yok benim için... Benim için Türkiye Cumhuriyeti'nin Spor Bakanı var, İstanbul'un Valisi var, sivil toplum örgütleri var, İstanbul Barosu var, taraftar dernekleri var.
Bir Anayasal hakkı dört kişi karar alıp, ihlal ediyor ve bu tepki çekmiyor.
Önemli olan bu... Ortada bir hukuk faciası var ve de tepkisizlik.
Bu nasıl bir toplum?
Ensemize vuracaklar, lokmamızı alacaklar, biz de 'Ha öyle mi; peki' deyip katlanacağız!..

* * *
SAHAYA ÇİÇEK DAHİ ATAMAZLAR
İnönü'de güzel görüntüler kadar Eboue'ye yabancı madde atılmasıyla başlayan olaylar da vardı.
Benim derbide umurumda olan bir tek sahne var; taç atmaya giden Eboue'nin kafasına yağanlar. Avrupa'nın herhangi bir stadında olsaydı; neler olacağını tahmin bile edemiyorum, adamın renginden dolayı...
Okuyorsunuz gazetelerden... FIFA Başkanı'nın istifası isteniyor. 'Irkçılık' yaptığı için değil, "Olayları büyütmeyin.
El sıkışır barışlar" dediği için. 'Sen bu konuyu nasıl hafife alırsın' diye FIFA Başkanı'nın istifası isteniyor.
Üç gündür dünya gazeteleri bunlarla dolu.
İşin ırkçılık yanını bir kenara geç...
Türkiye'de Sporda Şiddet Yasası var.
Eboue'nin kafasına neler atıldığı görüntülere girdi. Gözü çıkabilir, kafası yarılabilir, her şey olabilir. Gazeteleri okuyorum; İnönü Stadı bir maç kapatılacakmış.
O çakmağı atan hayvanın umurunda mı? 10 maç kapansa ne olacak?
Oysa değiştirmeye çalıştıkları Sporda Şiddet Yasası bireysel cezayı gerektiriyor.
Onu atan adamı kulağından tutup mahkemeye vereceksin tutuklu olarak ve hapis cezası vereceksin ve infaz edeceksin. Paraya çevirip ertelemeyeceksin. Onu değiştirmeye çalışıyorlar bir yandan da...
Daha hiç uygulanmayan!

KİMLERİN ATTIĞI BELLİ
Peki, kimin attığı nereden belli?
Kimin attığı kayıtlı... 380 tane kamera var İnönü Stadyumu'nda... Kimlerin attığı takır takır kayıtlı... Yasa da var ikinci unsur; Cumhuriyet savcıları da var İstanbul'da üçüncü unsur.
Savcının bir tanesi 'Bana getirin kamera kayıtlarını' diyecek oradan kaç tane tespit edilmişse 5 kişi, 10 kişi, 100 kişi... 100 kişiyi tutuklu sevk edecek mahkemeye... Göreyim bakayım bir daha çiçek atabilirler mi sahaya çiçek!..
Türkiye'de kimse görevini yapmıyor.
Ondan sonra dört adam "Seyirci gelmesin" deyince de federasyon diyor ki "Bu dört adam karar aldı ben de buna uyuyorum." İşte derbi bu...

* * *
TEPKİLER GÖSTERMELİK

Saracoğlu'nda Fenerbahçeliler 10 dakikalığına tribün dışına çıktı, pankartlar vardı. İnönü'de mesajlar ve tepkiler vardı. Ama anladığım kadarıyla bunları yetersiz buldunuz.
Ne oldu? Tepki gösteriyorsan, sonuç alacak tepkiler göstereceksin.
Göstermelik değil. Fenerbahçeliler 10 dakika koltukları boş bıraktı; sonra!..
Beşiktaşlılar 65. dakikada soyundu ama soyunduklarını bir daha giymediler. Onlar Van'a gitti. İşte tepki bu... Sonuca ulaştı onlar... 'Galatasaraylılar buraya gelmiyorsa, biz de gelmiyoruz' diyebiliyor mu Çarşı!.. Seyirci bilinci bu işte...

* * *
KONUKLARI ÖLDÜRÜRÜM
'
Ey benim yöneticim; buraya üç büyük kulübün seyircilerinin gelmesini yasaklıyorsun. Yani bana hayvan muamelesi yapıyorsun.
Ben buraya gelen konukları döverim, öldürürüm kararının altına imza atıyorsun. O zaman ben de gelmiyorum maça' diyebiliyor mu Fener seyircisi!.. Tepki böyle olur...
Fenerbahçe'de tepki ne: "Benim deplasman hakkımı elimden almayın."
Senin deplasman hakkının elinden alınmasını istemiyorsan, önce bu hakkın için savaşacaksın. 'Herkes buraya gelebilir, ben de her yere gidebilirim. Çünkü biz insanız.
Bizden korkmayın.' Bu konunun haricinde söyleyeceğim yine maçla ilgili değil. Çünkü Türkiye'deki maçların on paralık kıymeti harbiyesi yok. Maçlar kimsenin umurunda değil. Türkiye Futbol Federasyonu'nun kararsızlıkta kararlı olması yüzünden, maçlar kimsenin umurunda değil.

* * *
FEDERASYONU BASTILAR

34 haftayı birinci bitiren takım Şampiyonlar Ligi'ne gidebiliyordu, bu iddiayı da ortadan kaldırdı federasyon!
Şimdi herkes 'Aman ben ilk 4'e kalayım, gerisi önemli değil' diyor. Öyle... İlk 4'e de kimlerin kalacağı da aşağı yukarı belli... O zaman kimin umurunda...
Fenerbahçe ile fark 4 puan açılmış, 8 puan açılsa ne fark eder! Üstelik o Fenerbahçe'nin yarın ne olacağı belli değil.
Bırak sen 'Lig sonunda açıklayacağım' palavrasını... Savcılık iddianameyi açıklasın; göreceğiz bakalım lig sonuna kalır mı?
Hafta sonunda federasyon basıldı üç saat... Federasyon başkan vekilini alıp götürdüler. O derbi kimin umurunda...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor