08 Eylül 2015 | Salı

Sırat köprüsü

Milli takımla ilgili yorum yaparken kısa, orta ve uzun vadeden bahsetmemiz gerekir. Hemen bunları açalım.
Uzun vade: Futbol direktörü Fatih Terim'in içinde futbol lisesinin de bulunduğu gelecek planlarının harfiyen uygulanması önemli. Bunu şöyle yapsak da olur mantığı bizi bir yere vardırmaz. Ama kulüplerin de bu işe el atması gerekir.
Kafamdaki soru işaretlerinden biri de şu:
Fatih Terim öyle ya da böyle görevi bırakırsa plan yarıda mı kalacak? Yerine gelen yeni plan mı üretecek? Tolunay Kafkas ve Ersun Yanal planlarına ne oldu?
Orta vade: Kendilerini Avrupa'ya atan Enes, Batuhan, Salih gibi yerli üretimlerin en geç 2-3 yıl içinde, tabii gelişimlerinde sorunlar yaşanmazsa, milli takımın ana kadrosunda yer almaları. Sağlıksız Türk altyapı sisteminden Bursaspor ve Buca-Altınordu ekolüyle sıyrılan bu gençler olayın içine girmezse yakın gelecekte yine jenerasyon geyiklerine muhatap oluruz. Bizim 3-4 yıl önce yendiğimiz, grupta geçtiğimiz Belçika'nın o genç futbolcuları şimdi dünyayı sallıyor. Bir şekilde yetiştirebildiğimiz bu gençlerin entegrasyonu orta vadede milli takıma büyük değer katacak.

Terrenao, TFF'de çalışsın!

Kısa vade: Türk Milli Takımı şu anda sırat köprüsünde. Hollanda galibiyetiyle birlikte ümitlendik. Ama finallere gidememek sadece bir yazı daha başkalarını izleyerek geçirmek anlamına gelmiyor.
O meşhur kavanozlarda giderek daha altlara gidiyoruz. Uzun vadede en doğru adamları bulsak da onların sırtına 4'üncü ya da 5'inci torba yükünü bindiremeyiz.
Bu yüzden de grupta son 2 maçta en az 4 puanı alıp play-off'a kapağı atmalıyız.
Bu da dağınık, 2-3 oyuncunun devşirme mevkilerde oynadığı bir futbolla değil Hollanda maçındaki organize ve soğukkanlı oyunla olur. Çek Cumhuriyeti ve İzlanda'nın işi garantilemesine güvenmeden kendi işimize bakalım. En önemlisi klas futbolcuların bireysel gayretlerini değil kaliteli bir takımı izleyelim.
Kısa, orta ve uzun vadeden bunları bekliyoruz. Ne var ki asıl sıkıntı bu planların oluşumunu sağlayacak kulüp, federasyon, medya gibi güçlerin sıklıkla zafiyete düşmesi. Bu zafiyet bazen iyi giden işleri de bozuyor.
Radikal önerim ise Türkiye'de futbol yöneticisi profilini değiştirme adına yönetici devşirmek.
Giuliano Terraneo ilk adayım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor