Sinan Vardar

Sinan Vardar

20 Mart 2014 | Perşembe

Doğru yaklaşım

Futbolda doğru yaklaşımdan ne anlıyoruz? Bu konuda 50 yıllık futbol birikimimde, hem futbolculuk hem de yöneticilik tecrübelerime dayanarak çeşitli araştırmalar yaptım.
Avrupa'da yetenekleri ve cinsiyetleri "kız-erkek" ne olursa olsun her çocuğa aynı mesafede yaklaşıp, onlara sosyal sorumluluk kapsamında sahip çıkılıyor.
Yönetmeliklere kanunlarla girmiş bu konuya spor bakanlıklarının yanında İçişleri Bakanlığı ile Adalet ve Sağlık bakanlıkları da dahil olmuş. Sebepleri ise; ülkede suç oranlarının düşmesi, ülkede güvenli toplum yaratılması, ülkede sağlıklı toplum oluşturulması ve gençlerin spor yapmasını sağlayarak yeteneklere sahip çıkılması...
Bu projeler aile-okul-devlet işbirliği ile yapılıyor, bu destek kapsamında yapılan masrafların % 70'i de devlet tarafından karşılanıyor. Çocukların gelişimleri, doğru eğitim almış antrenörler tarafından yapılıyor.
Ülkemizde ise, maalesef sonuca endeksli, fiziksel özelliklerin ön planda tutulması ile gençlerimizi erken yaşta kaybediyoruz.

Neden dışlıyorsunuz?
Örneğin; 50 çocuk arasından 5 yetenekli çocuğu seçip, bu seçilen 5 çocuğun 4'ünü 15 yaş altında kaybediyoruz. Diğerleri ise kendi dünyaları ile baş başa bırakılıyor!
Bu sebepten dolayı bu çocukları yalnızca futboldan oyuncu olarak dışlamıyoruz, onları taraftar olarak da kaybediyoruz.
Bu çocukları genç yaşta hiçbir şeye yaramayan çocuklar olarak ortamda yalnızlaştırıyoruz.
Aradaki farkı tahmin ediyorsunuzdur!
Gençlere nasıl yaklaşılacak.
Bir baba ve torun sahibi olarak, kendi evlat ve torunlarımıza nasıl yaklaşıyorsak; altyapıdaki gençlerimize aynı seviyede yaklaşmamız gerekmektedir.
Yaptığım araştırmalar sonucunda, ülkemde çoğu kişinin bu yaklaşımdan uzak olduğunu görüyorum.

Menfaatleri bırakın
Özellikle Spor Bakanlığımız, Gençlik Spor Genel Müdürlüğümüz ve Sağlık, Adalet ve İçişleri bakanlıklarımız; acilen devreye girip işbirliği içine girmelidir.
Bu konuda her türlü katkıyı verecek futbol adamları, ülkemde mevcuttur. Kulüplerimizde görev alan yönetici ve antrenörler, karşılarına gelen gençlerimize maalesef menfaatler doğrultusunda yaklaşıyorlar.
Sinan Vardar olarak, hayatım boyunca karşıma çıkan gençlerimize, evlatlarıma yaklaştığım gibi yaklaştım. Keşke ülkemde görev yapan yöneticiler ve antrenörler de aynı yaklaşımda bulunsalar.
Belki o zaman futbolu ve sporu seven nesiller yetiştiririz.
Son olarak sizlere bir araştırma sunmak istiyorum.
Avrupa'da geçler arasında futbol oynayanların % 12'si 15 yaş altında futboldan kopuyor, değişik sporlarda yer alıyorlar.
Bu sonuç ülkemizde ise % 85'lere çıkıyor. Lütfen unutmayalım.
Ülke olarak nüfusumuz genç; 17 milyon okul çağında bulunan çocuğumuz var. Çocuklarımıza erken yaşta sahip çıkalım!
Avrupa bu konu hakkında neler yapıyor ve nasıl bir yol izliyor? Lütfen bekleyin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor