21 Şubat 2010 | Pazar

Avrupa'da niçin iyi?

Galatasaray'ın Atletico Madrid karşısında hezimete uğrayacağını düşünenler az değildi. Öyle ya, bir yanda Antalya karşısında kupaya veda eden sarı-kırmızılılar, diğer yanda daha üç gün önce Barcelona'yı yenmiş Atletico. Maç deplasmanda atılan altın değerinde golle berabere bitince, futbolun güzelliğinde çare bulamayanlar konuyu genelde "Avrupa'da bir başka oynuyor"a bağlayıp sıyrılmayı tercih ettiler. Peki, neden Avrupa'da daha iyi? Tecrübe ve motivasyonun dışında dişe dokunur bir cevap veren de çıkmadı. Ben Elano için yazdığım yazıda da belirttim, şimdi de adını bir kere daha koyuyorum; Galatasaray'ın Avrupa'da başarılı olmasının sebebi Türkiye'de olmayan sertlik. Evet, Süper Lig'de futbol çok sert oynanıyor. Türkiye'de hakem mantalitesi eksik ve sahada olan biteni okumaktan uzak.

Onlar topa sert giriyor

Hakemlerimiz kendilerine yapılan itiraz ve saldırılarda tereddüt göstermeden gereğini yerine getiriyorlar ancak futbolcuların birbirlerine sertliğini de çoğu kez görmezden geliyorlar. Tüm dünyada var olan "yıldız oyuncuları koruma" prensibi bizde "katletme" şeklinde değişmiş durumda. Futbol Federasyonu acilen "sertliğin oyuncuya değil topa" çevrilmesini sağlamak zorunda. "Ne yaparsan yap, filanca oyuncuyu bitir" talimatı ile sahaya doldurulmuş çıkan oyuncuların gaddarlıkları önlenmeli. Futbolun parasal değerinin saha içine yansıması için hakem yaklaşımları kökünden düzeltilmeli. Büyük takımların milyon euro'luk oyuncularının sürekli sakatlanmalarını sadece kendilerine bakmama ile açıklama tatmin edici değil. Galatasaray, baldırına saldıran oyuncular yerine topa sert oynayan Avrupalı takımlara karşı daha rahat oynuyor. Türk futbolu "kazmalığın" prim yapmadığı yeni futbol sistemine geçmek zorunda.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor