27 Şubat 2010 | Cumartesi

Kurtuluş reçetesi!

Yayın ihalesiyle ikiye katlanan gelirlerin yanlış kullanılmasını engellemek için kulüpleri mali disiplin altına almaya kararlı olan Futbol Federasyonu kolları sıvadı. Bu konuda neler yapılabileceğini araştırmak için kurulan komisyon hazırladığı raporunu önceki gün başkan Özgener'e sundu. Buna göre çok büyük bir değişim bekliyor kulüplerimizi. İyi niyetli olan herkesin kabul edebileceği bir değişim bu. Peki neler olacak, şimdi gelelim oraya. Öncelikle UEFA Kulüp ve Lisans Talimatı'nı aynen alacak olan TFF, bu talimatta küçük düzenlemeler yapacak ama özünü aynen koruyacak. Buna göre kulüplere dört önemli kıstas getirilecek. 1- Borçlanma tavanı. 2- Denk bütçe zorunluluğu. 3- Bağımsız denetim şartı. 4- Ücret tavanı. Her sezon öncesi ve gerekli görülen her durumda kulüplerin mali tabloları bağımsız denetleme kuruluşları tarafından ortaya konulacak. Bu mali tabloya göre kulüpler denk bütçe yapmak zorunda kalacaklar. Dolayısıyla her kulüp için ayrı ayrı borçlanma tavanı kendiliğinden oluşacak. Kulüplerin verebilecekleri en fazla maaş da aynı sistemle otomatik olarak belirlenecek ve bu sınırlar kesinlikle aşılamayacak.

Borçlar hesaba eklenecek
Çok önemli bir detay; kulübün bilançosu ortaya konurken vadesi gelmemiş borçlar da hesaba dahil edilecek. Yani kimse alacağını çok, borcunu az gösteremeyecek. Katakulle yapamayacak. Borç demişken o konuda çok net kriterler olacak. İlk sezon için "gerçek alım gücünün" iki katı oranında harcama yapan bir kulüp ertesi yıl en fazla 1.8 katı, daha sonraki yıl ise en fazla 1.5 katı harcamayla yetinmek zorunda kalacak. Bu kriterlere uymayan kulüpler çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalacaklar. Bütçesini denklemek için yeni kaynak yaratamayan, yeni sermayedar bulamayan kulüpler transfer yapamayacak ve lisanlarına onay alamayacaklar. En önemlisi mali tablosu düzgün olmayan kulüplerin devredilmesi mümkün olacak. Özetle yayıncı kuruluştan gelecek parayı ikiye katlayan federasyon milyon dolarları yöneticilerin insaflarına bırakmaya hiç niyetli değil. Türk futbolunun mali rotasını ana hatlarıyla çizen bu raporu hazırlayan komisyon, genel kuruldan onay alınması halinde uygulamanın çok daha etkin olacağı şeklinde de görüş belirtti. Bu nedenle haziran ayındaki mali genel kurulda Futbol Federasyonu yeni düzenlemeleri genel kurul üyelerinin önüne getirecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor