16 Mart 2012 | Cuma

Oyuna dokunan ruhuma dokunur

UEFA Başkanı Michel Platini, 28 Temmuz'da Yunanistan'a ani bir ziyarette bulunmuş ve hemen ardından ülkede süren şike operasyonunda Yunanistan Süper Lig takımlarından Kavala ve Volou küme düşürülmüştü.
Platini, Yunanistan ziyareti sırasında şikeye bakış açısını şu cümlelerle ifade etmişti: "Oyuna dokunan ruhuma dokunur. Bir maçın sonucunun önceden belirlenmesi ya da futbolun yüzünün değiştirilmesi canımı yakıyor. Şikeye bulaşan bir futbolcu bir daha topa dokunamaz."
O tarihte bir Yunan gazeteci, Türkiye'deki şike soruşturmasını gündeme getirerek Platini'ye "Fenerbahçe'ye ceza verecek misiniz?" sorusunu yöneltiyor.
Platini de "Aldığımız kararlar var elbette ve Avrupa kupalarından ihraç etmeden önce şike yaptıklarından emin olmamız gerekiyor" cevabını veriyor...
Demek ki Platini, Fenerbahçe'nin şike yaptığına inanmış olacak ki, Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'ne almadı.
Platini'nin konuşmalarından böyle bir sonuç çıkıyor...
Ve Platini, Yunanistan'dan sonra şimdi de 22 Mart'taki UEFA Kongresi için İstanbul'a gelecek.
Türkiye Futbol Federasyonu, eğer bu tarihe kadar Türkiye'deki şike soruşturmasıyla ilgili kararlarını veremezse, Platini'nin İstanbul ziyaretinden sonra acilen beklenen kararları almak zorunda kalacak. Tıpkı Yunanistan örneğinde olduğu gibi... UEFA ile oyun olmaz, hele FIFA ile...
Aklınızdan bile geçirmeyin!

ŞİKE PARASINI BAHÇEYE GÖMMÜŞLER
Marsilya, 1986 yılında başkanlığa seçilen Bernard Tapie döneminde tarihi başarılara imza attı ve altın çağını yaşadı. Mavi-beyazlı takım, Bernard Tapie döneminde 4 lig, 1 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazandı. Valenciennes ile yaptıkları lig maçında Marsilya'dan Eydelie'nin rakip takımdan Glassmann, Burruchaga ve Robert ile temasa geçip 1993'te Milan'ı mağlup ettikleri Şampiyonlar Ligi finali öncesi hem futbolcuların sakatlanmaması hem de maçı kaybetmeleri için şike teklif ettiği ortaya çıktı. Davanın sonuçlandığı 1994'te Marsilya 2. Lig'e, Valenciennes ise 3. Lig'e düşürüldüler. Ayrıca Marsilya'nın 1992-93 sezonu lig şampiyonluğu, 1993 UEFA Süper Kupa ve 1993 FIFA Kıtalararası
Kupa şampiyonlukları elinden alındı.
Fransız emniyeti, Tapie'nin verdiği 250 bin frank şike parasını
Robert'in kayınvalidesinin evinin bahçesinde toprağa gömülmüş halde buldu.
Oyuncusu Eydelie aracılığıyla Valenciennes'li futbolculara şike parası veren Bernard Tapie, 8 ay hapis cezası aldı.
Fransa'da aynı zamanda bakanlık görevi de yapan Tapie'nin siyasi ve kulüp başkanlığı görevi sona erdi. Şikeye adı karışan futbolcular da 1 ay ile 2 yıl arasında futboldan men cezası aldı. Marsilya küme düştükten sonra gelirleri yüzde 50, piyasa değeri ise yüzde 40 azaldı. Seyirci sayısı da yüzde 15 oranında düştü.

FİNANSAL FAİR PLAY VE ANNEMİZİN LİGİ
UEFA İcra Kurulu, Avrupa futbolunun kalıcılığını korumak, transfer ücretleri ve maaşlar üzerindeki baskıyı azaltmak için 2009'da 'Finansal Fair Play' adı altında kulüplere uymaları gereken bir takım zorunluluklar getirdi.
Bu kriterlere göre yöneticiler kulüp için ceplerinden harcama yapamayacak, kulübün toplam borcu, toplam gelirinin yüzde 100'ünü geçemeyecek, yöneticiler borçları 2012-2013 sezonuna kadar ödemek durumunda kalacaklar.
Bu kurallara uymayan kulüplere UEFA organizasyonlarından (Avrupa Kupaları'ndan) men ve ağır para cezasına kadar birçok yaptırım uygulanacak.
2013-2014 sezonunda uygulanacak UEFA Finansal Fair Play kriterlerine göre kulüplere 'denk bütçe zorunluluğu' getirilmesi, gözleri Dört Büyükler'in borçlarına çevirdi. Beşiktaş, yaklaşık 363 milyon TL ile en borçlu kulüp olurken, Galatasaray'ın 264, Fenerbahçe'nin 235, Trabzonspor'un ise 90 milyon TL borcu bulunuyor.
Kulüplerimiz bu borçları nasıl dengeleyecek? Büyük bir altyapı hamlesi başlatmadığımız sürece çok zor görünüyor. Yani 2013-2014 sezonundan sonra 'annemizin ligi' esprisi acı bir gerçeğe dönüşürse kimse şaşırmasın...

UMUT BULUT DÖNER BURAK YILMAZ GİTMEZ
Umut Bulut, her sezon Trabzonspor'da 15 gol ortalaması ile oynayan çok yönlü ve yıpratıcı bir forvetti. Sezon başında gitiği Fransa'nın Toulouse takımında 24 maçta 4 gol atabildi. Son maçlarda da hocası tarafından yedeğe çekildi. Umut Bulut, Şenol Güneş'in sistemine uyan oyuncuların başında geliyor.
Şenol hoca, Umut'un gitmesine çok üzülmüştü. Hatta Vittek'i de 'Trabzonspor'un yeni Umut Bulut'u olacak' diye transfer ettirmişti.
Umut, sezon sonunda tekrar Trabzonspor'a dönerse kimse şaşırmasın. Umut ve Trabzonspor için hayırlı bir geri dönüş olur.
Gelelim Burak Yılmaz'a. Medya olarak Burak Yılmaz'ın üzerine öyle gittik, öyle bir yük yükledik ki; hep bir ağızdan "Burak, Tanju'nun 39 gollük rekorunu kırabilecek mi?" iddiasına tutuştuk adeta...
Sivasspor maçında gördük ki; Burak stres dolu, penaltıyı atarken bile kafasında rekor vardı. Bırak rekoru Burak. Sen o rekoru futbolunla ve son iki sezonda attığın gollerle zaten kırdın sayılır...
Trabzonspor'da çok mutlu olan Burak Yılmaz'ın Atletico Madrid ve Fulham gibi üçüncü sınıf takımlardan birine gideceğine asla inanmıyorum...

GALATASSARAY KAZANIRSA PLAY-OFF FORMALİTE OLUR
Galatasaray, yarın akşam Kadıköy'de Fenerbahçe'yi yenerse puan farkını 12'ye çıkaracak. Her ne kadar play-off'ta puanlar yarıya inse de bu fark kapanmaz. Ayrıca Fenerbahçe kaybederse, futbolcuların şampiyonluğa olan inançları azalır.
Dolayısı ile Fenerbahçe, Trabzonspor ve Beşiktaş, play-off'ta ikincilik için yarışır. Derbiyi Fenerbahçe kazanırsa, arkasına alacağı rüzgar ve moral ile şampiyonlukta en az Galatasaray kadar iddialı bir duruma gelir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor