17 Şubat 2011 | Perşembe

Çok şey değişti

Fenerbahçe'nin son dört sezondur yaşadığı sorunların nedeni, takımın başarısındaki etkenlerin neredeyse tamamının olması gerektiği gibi yerleşmemesiydi. Başkan takımın içinde, teknik direktör takımın çevresinde, hakimiyet oyuncularda ve özellikle Brezilyalılarda, transferler sisteme değil pazarlama tekniklerine dayanıyor, ortada muhteşem bir gövde olsa da aslında "ruh" bulunmuyordu.
Bu sezon dengeler değişti.
Dolayısı ile sancılı bir dönem ortaya çıktı.
Bu değişimdeki baş aktör elbette başkan Aziz Yıldırım'dır. Takımı Aykut Kocaman'a teslim ederken, kendisini ve ortaklarını da devre dışı bıraktı.

Transferde tam isabet
Belki içi içini yiyordu ama hocasının işine karışmadı.
Transferler belli bir plan dahilinde yapıldı.
Alınan oyuncular içinde "Ne işi var?" diyeceğimiz bir tane bile olmadı.
Takımın Avrupa'ya veda ettiği süreçte ilk 11'de yer alan 6-7 oyuncu şu anda ya takımda yoklar, ya da kulübedeler.
Yani performans temizliği de yapıldı.
Son aşama oyuncu grubunu takım haline getirmekti. Hani Daum'un, "Eskiden yabancılaryerliler diye iki grup vardı. Ben geldiğimde bunlar kendi aralarında da ikiye, üçe ayrılmışlardı" dediği oyuncular grubu.
Buca ve Yeni Malatya maçları sonrasında, yine başkanın doğru zamanlama ile yaptığı bir müdahale ile son taşlar yerine oturdu.

Tatlı-sert uyarı
Aziz Yıldırım, soyunma odası basmak, futbolculara bağırıp çağırıp, tehdit etmek yerine başarı için gereken formülü sundu. "Birlikte hareket edin" dedi ve ardından da ekledi: "Bu kez faturayı size keserim"
Antalya'daki kamp dönemi Aykut Kocaman'ın sezon başı felsefesi için gereken tüm hamlelerin gerçekleştiği, taşların yerine oturduğu süreç oldu.

Bildiği işi yapınca...
Son dört sezonda, 136 maçta gerçekleşmeyen istikrar, son dört maçta yaşandı.
Takım iyi mücadele etti, Alex istekli oynadı, toptan kimse kaçmadı, agresif oyun tarzı sahadaydı.
Futbol eleştirebilir ama karakter aynıydı.
Başarıyı gerektiren etkenlerin bu kez işlerlik kazandığını, herkesin kendi bölümünde en iyisini yapmaya çalıştığı, görev bölümünde sapla samanın karışmadığı bir ortam var şimdi. Kısacası herkes bildiği işi yaptı, sorun bitti.

Ayrıntıyı bulmak
Aykut Kocaman, Kayserispor maçında Alex bloke edildiğinde, hücum gücünün nasıl kısırlaştığını iyi analiz etmeli. Yılların problemidir bu.
Bir oyuncuya endeksli olduğunuzda, ortada ne istikrar kalır ne de kararlı şekilde kovalanabilecek bir hedef. Emre Belözoğlu böyle durumlarda çözüm üreten olabiliyordu.
Bu kez Emre de yok.
Üçüncü bölge olarak tarif edilen, rakip ceza alanına yaklaşıldığı anlarda Fenerbahçe takımının ortaya akıl koyması gerekiyor.
Bunun için de sorumluluk alacak oyuncular lazım. Niang, Semih, Dia ve Stoch şu anki form durumları ile beklentiyi karşılayamazlar.
Çözüm ya bu oyuncuların performansını ve işlerliğini yükseltmekte ya da Özer Hurmacı veya Mehmet Topuz'un ekstra işler yaparak, ön tarafı oynatmaya çalışması.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor