13 Haziran 2011 | Pazartesi

Transfer aritmetiği

Başkan Sadri Şener ve yönetimi, aralıktan beri birçok hata yaptı ama taraftar şampiyonluğun çok daha başka nedenlerle kaybedildiğini bildiği için onlara fazla yüklenmedi.
Lâkin akıl sahibi insanları da fazla zorlamamak lazım. Mesela, büyük paralar verip transfer yapmak büyük yöneticilik vasfı gerektirmez.
Kurumun kaynaklarını kullanıp, "Paramız çok, istediğimiz alırız" demek de marifet değil.
Yanlış ve eksik olmayacak bir transfer paketi için basit bir hesap yapalım. Ligin ilk yarısını lider bitiren kadronun işi garantilemesi için genel kanı 3 nokta transferdi: Golcü, sol bek ve Ceyhun'dan daha iyi bir ön libero. İkisi alındı, verim alınamadı; belki en önemlisi olan üçüncüsü es geçildi, Colman-Selçuk ikilisi helak oldu.
Şimdi klasik maç kadrosundan Egemen, Selçuk, Ceyhun, Jaja ve Yattara gitti, Umut'un durumu ortada. Yani o zaman 3'tü, bugün 8-9'a çıktı. Hesap basit, aritmetik açık. İyi bir stoper, iki ön libero, bir inceci orta saha ve bir santrfor kesin alınmalı. Buna birkaç da alternatif oyuncu eklenmeli. Gelenlere bakalım. Sercan ve Eren alternatif kategorisinde. Aslardan Zokora ve Henrique Filho uygun, ancak 6-7 hazır adam daha lazım.
Minimum dört takviye daha.
Orta sahaya ikinci ön libero, bir de oyun kurucu, inceci. Mutlaka ve mutlaka, iç saha maçlarında duvarı yıkacak, hava toplarına hakim bir santrfor. Çok iyi de bir stoper.

Herkes rahat olsun
Polonyalı Adrian,
videolardan görebildiğimiz kadarıyla çok önemli bir açığı kapatabilir.
Jaja'nın yerini doldurup daha ileri de gidebilir.
Bir kere, bir takımda sol ayaklı ya da iki ayağını da kullanabilen kaliteli oyuncuların sayısı artarsa, başarı şansı yükselir. Adrian bunu için iyi bir örnektir. Ayrıca, Trabzonspor'un ciddi bir frikik, penaltı açığı var. Frikik golü olmayan takım şampiyon da olamaz. Hagi ve Alex'in damgalarında bu net görülür. Gidenler için de kısa bir değerlendirme. Her insan dünyaya bir kere geliyor, istediği kentte, gönlündeki takımda, daha çok kazanacağı işte olması hakkıdır. Bir de şunu kabul edelim:
Trabzonspor'u çok iyi yönetseniz bile, bu takımı yerli ve yabancı oyuncular için çekim merkezi yapamayabilirsiniz. Zira Trabzon'u da iyi yönetmeniz, 3'üncü bin yılın kenti yapmanız gerekir.
Sözleşmesi biten oyuncu, para kazandırma zorunluluğu olmadan gider. Altyapıdan yetişmediyse, haydi haydi gider. Egemen ve Selçuk çok önemliydi, ancak 3 sezonun ikisinde son haftaya kadar süren şampiyonluk yarışında yıprandılar. Önümüzdeki sezon konsantre olamayıp aynı performansı sergileyemeyebilirdiler.
Selçuk elbette önemli oyuncuydu, ancak bir Alex değildi. Ts Club'da kaç forma sattırdı? Milli maçta neden 70 dakikada kaybolup çıktı? Abartmayalım. Herkes rahat olsun. Eksikler yenilerle giderildikçe, Şenol Güneş ve sistemi oldukça, Güneş'in psikolojisi sağlam tutuldukça, Başkan az konuştukça Trabzonspor başarılı olmaya devam eder.
Ha, şampiyonluk mu? O başka bir şey.
Olur ya da olmaz. Bizzat kendi karar verir ona.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor