03 Ocak 2012 | Salı

Ya'Maya ya'Maya 2012

Tanıl Bora'ya verdiğimiz kitap ismi 'Kârhanede Romantizm' gibi bizim futbol sevgimiz de hani biraz romantik ya, yani, "Ya yaparsın, ya yaparlar, burada temiz aşk olmaz" denilen futbol dünyasının saflarındanız ya, yeni yılın ilk yazısına da ona uygun, Sezen Cumhur Önal'vari giriş yapalım da tam olsun: "Seneler de sezonlar gibi akıp gidiyor..."
2012 aslında kendi halinde sıradan bir yıl adayı ama son zamanlarda adını çok duyduğumuz Maya Takvimi insanların aklını kurcalamıyor değil.

HER YOL MÜBAH

Maya medeniyetine ve kâhinlerine göre 2012 yılı çok önemli. Bazıları insanları korkutmak için "Dünya yok olacak. Mahvolacağız" diyorlar ama kehanetin aslı "evrende büyük bir değişim olacak" şeklinde.
Kimsenin mahvolmasını değil, içinde yaşadığımız çağın sona erip yepyeni bir çağın başlayacak olmasını öngörmüş Mayalar. Bu büyük dönüşümün, değişimin ana teması ise şu: yüksek bilinçlenme ve gerçeği algılama...
Doğrusu, Mayalar bu bilinçlenme ve gerçeği algılama durumuna Türkiye coğrafyasının dahil olup olmadığı, olacaksa da hangi camialara nasip edileceği konusunda bilgi vermemişler. Ancak herkes kendince umutlu olabilir elbette. Futbolumuz 2011 yılını çok kötü geçirdi. İlk 5 ay "başarıya giden yolda her şey mubah" anlayışının yükselttiği tansiyon, sonra da bir o kadar "Hepimiz biriz.
Kimse küme düşmesin" tuluatı.
Gerçek futbolseverin "Gereken yapılsın, oyunumuz temizlensin" talebine karşı her şeyi MAA Takvimi'ne yayan bir gayrinizami şarj anlayışı.
Malumunuz, tarihin en önemli medeniyetlerinden birini kurmuş olan Mayalar için son, bugünün 'topu görüp kabak sanan" futbol adamları gibi yolda denk geldiği Amerika kıtasını Hint adaları zanneden, İspanyol emperyalizminin İtalyan hizmetkârı kaptan Kristof Kolomb ile başlamıştır.
Maya coğrafyasını M.S. 900'de artık tamamen işgal eden İspanyollar sonradan hem bu emperyalist heveslerden hem de yüzyıllar sonra gelen Franco faşizminden kurtulup nihayetinde demokratik ve medeni bir ülke olarak Dünya Şampiyonu unvanına ulaştılar bildiğiniz gibi. Darısı bizim ve kalan Maya'ların başına...
Biz yeni yıldan umutluyuz yine de. Futbol dünyamızda büyük bir değişim, topyekûn bir arınma için büyük bir şans var önümüzde.
İlahlık müessesesinin tümden lağvedileceği, futbola ve futbol adamlığına "para" ve "çıkar" değil "ahlâk" ve "adalet" temalı figürlerin damga vuracağı, yapamayanın ya da yapmayanın eski çağda kalacağı bir yıl olarak düşünüyoruz 2012'yi.
Futbolumuza zorla giydirilen o pahalı ama rüküş elbiseyi ya'maya ya'maya kendi çıkar düzenlerini sürdürmeye çalışanlara inat, tertemiz, bembeyaz bir gömlek içinde hayal ediyoruz futbolumuzu.
Hadi 2012, görelim seni...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor