19 Mayıs 2010 | Çarşamba

Daum'un suçu yok

Anadolu takımlarında "Bizi şampiyon yapmazlar" görüşü hakimdi.
Bu tabu da böylece yıkılmış oldu.
Bursa'nın şampiyonluğunu 'milat' olarak değerlendirebiliriz herhalde...
Bu bakımdan önemli. Bu sene de neler söylendi.
Açık söylüyorum; Türkiye'de birçok kişi Fenerbahçe şampiyon olsaydı, 'Bursa'yı şampiyon yapmadılar' diyecekti. Devlet bakanı Faruk Çelik de, "Yenilen bazı gollere anlam veremiyorum" dedi.
Aradan bin sene geçmiş Türkiye hâlâ Zalad'ı konuşuyor. Türkiye'de hakikaten 'şüyuu' yani şayii olması, yani konuşulması, 'vukuundan' yani gerçekleşmesinden beterdir. Türkiye bir yalanı söylediği zaman en evvel kendi inanıyor.
Lisede hatırlıyorum ben; sabah okula gelirken sınıfı işletmek için karar alırdık arkadaşlar arasında, 'son saatte tarihten yazılı var' diye haber salardık. Günün son teneffüsünde ben kendimi tarih çalışır bulurdum. Çünkü öyle bir budaklanırdı ki 'Ulan hakikaten tarihten yazılı var. Biz salladık ama tutturduk' der yazılı için tarih çalışırdık.
Biz kendi yalanına inanan bir ülkeyiz. Şu kadar rahat bir maçtan sonra Fenerbahçe o maçı kazansaydı, Trabzon'da herkes satılmış olacaktı, futbolcuların hepsi satılmış olacaktı, Fenerbahçe şampiyonluğu kazanmış olacaktı. Yani 'Anadolu'dan herhangi bir takım şampiyon olamaz, kimse heveslenmesin' olacaktı. Galiba en çok da "Fener'e yenilip geleceğiz" diyen başkan Sadri Şener'i konuşuyor olacaktık. Sadri Şener çok önemli gaflar yaptı, iki kere. "Süper Kupa'yı Fenerbahçe ile oynayacağız" dedi, arkadan "Fener'e yenilip geleceğiz" dedi. Sadri'nin Aziz Yıldırım ile çok yakın meslektaşlığı ve dostluğu biliniyor.

BÖYLE ŞAKA OLMAZ

Şaka yollu da olsa bu tür açıklamalar yapmak doğru mu?
Bunların şakası yapılmaz. Bunu en iyi bilenlerden Sadri.
Hakeme itiraz Fenerbahçe'nin başına büyük iş açtı aslında. Trabzon'un golü hakeme yapılan itiraz esnasında geldi. Gökhan Gönül suçlanıyor.
Hatalar olmasa gol olmaz. Herkesin hatası olacak ama yani Fenerbahçe'nin yediği o palavra golün sonucu değil ki bu skor.
Siz de sezon boyunca Fenerbahçeli oyuncuların gereksiz itirazları ve hakemlerin bunlara müsamaha göstermesi konusunda eleştirilerde bulunmuştunuz.
İşte diyorlar ya "İlahi adalet" diye. Kendi stadında oynadığın zaman her şeye itiraz etmek, bir taktik. Hakemi baskı altına alıyorsun. Kritik pozisyonlarda, senin lehine karar vermeye zorluyorsun ve de başarılı oldular. Bilica ve Selçuk, Trabzon maçında iki sarı karttan kırmızı görebilirlerdi.
Çıkmadı bu kartlar. Niye? Çünkü taca bile itiraz ediyorlar ve tribünler ayağa kalkıyor. O zaman 'ben bu adama sarı kart gösterirsem, yer yerinden oynar' diye düşündü hakem ve gösteremedi.
Bursa şampiyon oldu. Fenerbahçe karıştı. "Daum kovulsun, Aziz Yıldırım istifa etsin" şeklinde görüşler hakim. Bir fatura çıkarılacak olursa kimin adına keseceğiz?
Alex'in son dakikada vurduğu top ağlara gitseydi kime çıkacaktı faturalar! Daum da Aziz Yıldırım da omuzlarda gideceklerdi. Samandıra'ya kadar.
Öyle ama dev bütçesine karşın son haftaya kadar mütevazı kadrosu ile mücadele eden Bursa ile aradaki farkı açamadı. Ayrıca son hafta rakibin hiçbir iddiası bulunmayan Trabzon!
O zaman Galatasaraylıları kurşuna dizmek lazım.
O da ayrı bir gerçek...
Rijkaard'ın "Kalitesiz" dediği kadrodan ben iki tane takım yaparım biri Bursa'yı yener, biri Fener'i yener aynı gece. Bursa'da bir takım çıkar Bursa'yı yener, bir takım da İstanbul'da Fener'e çıkar Fener'i yener. Bu takım Şampiyonlar Ligi'ne giremedi!
Şampiyonlar Ligi'ne girmeyi haftalar öncesinden garantilemiş Fener'e 'başarısız' nasıl dersin!..
Maçtan sonra soyunma odasında "Daum'u isteriz" diyorlar. 36 tane şut var, 12 tane net gol pozisyonu var. Golü kaçıran Alex'in ayağının hesabı Daum'a çıkacak öyle mi! Boş kaleye vuramayan adamın faturası Daum'a çıkacak öyle mi!.. Direkten dönen topun hesabı Daum'a çıkacak; böyle bir şey olabilir mi?
Daum'un bir tek yanlışı var; Semih'i kenarda tutması.

TAŞ YERİNDE AĞIRDIR
Beşiktaş'ta istifa etmek zorunda kalan Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş karşısında Bursa'yı şampiyonluğa taşıdı. İlginç bir rastlantıydı. Siz de geçen sezon yılın teknik direktörü olarak Sağlam'ı göstermiştiniz ve Sağlam çıkışını taçlandırmış oldu.
Ertuğrul'un bir tek yanlışı; Beşiktaş'ın başına erken geçmesiydi. Bekleyecekti, devam edecekti, Bursa'daki bu başarısını Kayseri'de belki sağlayabilirdi. Kayseri'yi şampiyon yapabilirdi. Şimdi de bence acele etmesin, heveslenmesin, Bursa'da devam etsin. Taş yerinde ağırdır.

* * *
Turistik bir gezi
Hiddink, Amerika turnesi ile iş başı yapacak. Aday kadro açıklandı. Terim'in kadrosunda yer almayan İbrahim Toraman ve Mehmet Topuz dikkat çekiciydi.
Bana turistik bir gezi gibi geliyor.
İşe başlamış olmak için... Ölü sezonda kalkıp turneye gitmenin bir anlamı yok.
Hangi futbolcu ciddi ciddi top oynayacak Amerika'da? Bana söyleyin. Transfer sezonu başlarken, Avrupa maçları başlarken Amerika turnesi tamamen turistik bir gezi. Onun için fazla ciddiye almamak lazım bu işi... Fenerbahçe Acıbadem'in bu sezonki başarılarında büyük katkısı olan Gamova, ülkesini özlediğini söyleyerek Türkiye'den ayrıldı. Türk voleybolu ve kulübü açısından büyük bir kayıp mıdır?
Ben bir voleybol sever olarak Gamova'nın gidişine üzüldüm. Gamova'yı seyretmek ayrı bir zevkti benim için. Olimpiyatlar'da Gamova bizi çok bahtiyar etti. Hem şirin bir kız hem de çok iyi bir voleybolcu. Nasıl oldu da gitti? Gazetelerde okuduğum kadarıyla; 'Fenerbahçe, Chachkova'yı transfer edince küsmüş' diyorlar.
Böyle bir taktik hatası yaptıysa Fenerbahçe çok yazık.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor