09 Haziran 2010 | Çarşamba

Yeniden aday olmalıyız

2016 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ni Fransa'ya karşı bir oyla kaybettik. Platini'nin sonuçta baş rolü oynadığı söylendi. Siz kaybetmemizi neye bağlıyorsunuz?
Olay tamamen siyasi. Daha önce de söylemiş, kısa bir açıklama yapmıştım: "Olay siyasi" diye... Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasına en şiddetle karşı çıkan Avrupa lideri Sarkozy. Sarkozy hatta 'Fransa'da seçimi bu kozu kullanarak kazandı' dahi diyebiliriz. "Türkiye, Avrupa Birliği'ne alınmasın" derken en büyük dayanağı da coğrafya. "Türkiye bir Asya devleti. 'Avrupa'da küçük bir parçası var' diye Türkiye'yi Avrupalı kabul edemeyiz, Avrupa Birliği'ne alamayız" diyor.
Şimdi bu Sarkozy'nin, Fransa'sıyla, Türkiye, Avrupa Şampiyonası Finalleri'nin organizasyonu için karşı karşıya geldi. Sarkozy, "Türkiye, coğrafyası bakımından Avrupa ülkesi değil" diyor, buna karşılık 2016 Avrupa Şampiyonası'nı Türkiye organize ediyor. Sarkozy ne duruma düşer? "Türkiye, Avrupa'da değildir" diyen Fransa'ya karşı oylamayı Türkiye kazanıyor hem de Avrupa Şampiyonası yapmak üzere... UEFA, "Türkiye coğrafya olarak Avrupa'dır" diyor yani. Bu Sarkozy için önemli bir yenilgi olurdu. Şimdi bu Sarkozy, seçimden önce oylamanın yapıldığı salona geliyor. Fransa'nın çıkacağını bilmese ya da emin olmasa oraya gelir miydi? UEFA'nın başkanı da Platini, o da Fransız. Bütün bunları yerli yerine oturttuğun zaman bu kararın, siyasi olduğu ve Sarkozy'nin de o kararı bilerek İsviçre'ye geldiği açık.

-Türkiye üçüncü kez kaybetti. Sizce yeniden aday olmalı mıyız?
Avrupa Şampiyonası'na Türkiye yeniden aday olmalı. Olimpiyat gibi ütopik, hayali bir düşünce değil. Türkiye'de Olimpiyat'ın seyircisi yok ama futbolun seyircisi var ancak futbol tesisi yok. Futbolun en çok oynandığı İstanbul'a şöyle bir bakın... Allah'ın unuttuğu bir Olimpiyat Stadı var.
Maç yapıldığı zaman kimse gitmez.

ULAŞIM SAĞLANMALI
Konumu dolayısıyla Şükrü Saracoğlu Stadı'nda, FIFA, Dünya Kupası ya da UEFA, bir Avrupa Kupası maçı yapılmasına izin verir mi; belli değil. Otobanların arasında, etrafında güvenlik çemberi ayıracağın yer yok. Doğrudan otobana açılan bir stadyum. Ali Sami Yen zaten yok oluyor.
Maç yapabileceğin bir İnönü Stadı bir de biterse Galatasaray'ın Arena'sı olacak.
Türkiye'nin 'Avrupa Şampiyonası'nı bize verin, biz yaparız'ın ötesinde ortaya koyacağı stadyumlar olması gerekiyor.
Artık finalleri almayı beklemeden güzel stadyumlar yapmalıyız. Kayseri'de yapılan stadyum gibi. İllere olmasa bile Türkiye'nin belli merkezlerine, belli bölgelere iyi statlar yapmalıyız ve 'Bakın güzel statlarımız var ve bu stadyumlara ulaşım da var' demeliyiz.
İstanbul, Ankara, Antalya'ya ulaşım kolay da Avrupa Şampiyonası Grup Maçları'nı oynatmayı düşündüğümüz illere de ulaşımın kolay olduğunu anlatmamız lazım.
Anlatmadan önce de biz kendimize anlatmamız lazım. 'Biz hazırız' demeliyiz.
Kayseri'de güzel bir stadımız var. 'Kayseri'de biz bir grup maçlarını oynatabiliriz, burada dört ülkeyi ve onun taraftarlarını ağırlayabilecek otellerimiz var ve de insanları İstanbul'dan, Kayseri'ye götürecek ve Kayseri içinde getirip götürecek ulaşım imkanlarımız var' demeye hazır olmalıyız.

-Hazırladığımız tanıtımla ilgili ne düşünüyorsunuz? Zayıf bulanlar oldu, Avrupa'da tanınan oyuncularımızın kullanılmaması eleştirildi.
Bütün bu Sarkozy ile Platini'nin çabalarına rağmen Türkiye'nin 6 oy alması ve kıl payı kaybetmesi gerçeğine bakınca Türkiye'nin tanıtımının eksik, yanlış olduğunu söylemek haksızlık olur. Tüm siyasi baskılara rağmen 6 oy aldık.

-Cengiz Semercioğlu, "Amerika gezisi için harcanan para 2016 adaylığımız için harcansaydı, daha iyi olmaz mıydı" diye yazdı. Katılıyor musunuz?
Elmalarla armutlar bunlar. Avrupa Şampiyonası ile ilgili ben söyleyeceklerimi söyledim. Bunun üstüne Türkiye bütçesi kadar para harcasan sonuç değişmez.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor