Necmi Perekli

Necmi Perekli

07 Ocak 2010 | Perşembe

Önce istikrar

Türkiye'de kemikleşmiş futbol tekelini yıkan, İstanbul hükümranlığına son veren ilk ve tek Anadolu takımı Trabzonspor yıllardır bu başarısını tekrarlayamıyor. Her yıl şampiyonluk potasına girse de lig sonu cetvelinde üç ile altı arasında yer alıyor. Bu sezon da her zamanki gibi şampiyonluk parolasıyla lige başladı bordo-mavili takım... Fakat sorulması gereken şey, Trabzon'un bazı noksanlar ve erken verilmiş şampiyonluk sözleriyle hedefe ulaşıp, ulaşamayacağı! Temennimiz tabii ki şampiyonluk ama, bu işin bu gidişle çok güç olduğu da ortada.

***
Bordo-mavili takım, 1984'ten bu yana tam 26 yıldır şampiyon olamıyor. Biliyor musunuz bu 26 yıl boyunca Trabzonspor'u kaç teknik adam yönetmiş? Yerli ve yabancı 24 teknik adam görev almış. Bazıları görevi yineleyince 46 kez kulübedeki isim değişmiş, Yani, matematiksel hesaplar, Trabzonspor'un her altı ayda aşağı yukarı bir teknik direktör değiştirdiğini gösteriyor (bazı istisnai durumlar hariç). Her teknik adamın kendine has bir oyun sistemi olduğunu varsayarsak, bu kadar sık teknik bünye değiştiren bir takımdan başarı ve yüksek performans beklenebilir mi?

Hata nerede aranmalı?
Bakın eğer bir takım: 1) İyi futbol oynayamıyorsa, 2) Neticeye gitmekte zorlanıyorsa, 3) Sporcuya dayalı oyun düzeni içinde kalıyorsa, 4) Orta saha spazmını hâlâ çözememişse, 5) Oynanan futbolun adını belirlememiş ise Burada başarısızlık nedenlerini oyuncu da ve teknik yönetimde değil, sık sık teknik adam değişikliğine giden takıma ve oyuncuya sistem kargaşası yaşatan idari yönetimlerde aramak gerekir

***
Trabzonspor, bu sezon 3 teknik direktörle çalıştı. Hugo Broos, Ünal Karaman ve Şenol Güneş... Üç teknik adam demek, uygulamaya geçen üç yeni sistem demektir. Bu değişim silsilesini oyuncuların hazmetmesi, fikri ve fiziki yapılarıyla her yeni sisteme adapte olabilmeleri, istikrarı yakalamaları ve bunda sürekliliği temin edebilmeleri hiç de kolay değil. Bu sistem kargaşası Trabzonspor'da maalesef uzun zamandan beri kronik hale dönüşmüştür. Bu da Trabzonspor'u zorlu geçmeye namzet teknik yönü kuvvetli rakipleri karsısında devamlı başarısız kılmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor