Oğuz Çetin

Oğuz Çetin

13 Ağustos 2012 | Pazartesi

Hücum eden savunma

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ilk 11'lerini nasıl buldunuz?
Öncelikle bu kadrolar her iki takımın da ideal 11'leri değil. G.Saray tarafında söylenecek bir şey yok. Çünkü Burak ve Ujfalusi'nin cezalı olması, Melo'nun da takıma bir iki gün önce katılmış olması nedeniyle kadroda yer alamadılar.
Amrabat da bu yetenekleriyle takımın 11'inde her zaman yer alması gereken bir oyuncu. Onlar da takıma katılınca Galatasaray ideal 11'i ile maçlara çıkabilecek.
Fenerbahçe'nin kadrosunda anlaşılması zor bir durum vardı. Geçen maçlarda da gördük. Fenerbahçe kadrosunda özellikle Yobo'nun dörtlü defansın içine girmesi şart.
Yani Gökhan'ın yokluğunda Orhan'ın oynuyor olması ve vasat yeteneklerini olan Hasan Ali'nin defans dörtlüsünü oluşturması Fenerbahçe savunmasını yetersiz kılıyor.
Bunun yanında Fenerbahçe'nin mutlaka Sow, Krasic, Stoch üçlüsünden faydalanması gerekir. Fenerbahçe'nin oyun içerisinde oyuna etki eden futbolcu sayısını çoğaltması lazım.
Dünkü maçta bir tek Kuyt ve Alex vardı.
Onun dışındaki tüm oyuncular oyuna direkt etki eden isimler değildi.

Engin Baytar'ın kırmızı kartını ve sonrasında yaptıkları nasıldı? 10 kişi kalması G.Saray'ı etkiledi mi?
Engin, Türk futbolunda sipesifik bir örnek. Hakem kararlarına tepki gösterilmesi hepimizin alıştığı bir durum. Çakır'ın verdiği karardan sonra yaptığı uygunsuz tepki bir Engin klasiği. Affedilmeyecek olan, kırmızı kart sonrası hakemin yakasına yapışması. Tabii ki her takım 10 kişi kalınca bunun dezavantajını yaşar. Üstelik ikinci golü yiyorsunuz ve beraberliğe geliyor maç. Ayrıca 30 dakika eksik maçı sürdürmelisiniz. Ancak G.Saray takımı organizasyonuyla F.Bahçe'ye pozisyon vermeden doğru savunma yapıp, hızlı hücumlar geliştirdi.
Sahanın yıldızı Umut takımına penaltı kazandırarak kupayı getirdi.
Şu durum da çok önemli. G.Saray'ın ikinci golünde ofsaytı bozan Umut o pozisyonda Cüneyt Çakır'a en fazla itiraz edenlerin başındaydı. Bu, şunu gösteriyor: Sahadaki her oyuncunun hakem kararlarına karşı daha soğukkanlı yaklaşım göstermesi şart!

Cüneyt Çakır'ın kararlarını nasıl buldunuz?
Çakır uluslararası seviyede en elit hakemlerden biri. Sahada oluşturmak istediği tek şey, her iki takımın da verilen kararlara saygı duygusunu yükseltmekti. Maçı çok çok iyi yönetti. Kaldı ki penaltı pozisyonunda çizgi hakemleri ile birlikte karar verdi. Yardımcı hakeminden ceza alanı içinde olduğu teyidini aldı. Sonuçta pozisyondan da emindi.

F.Bahçe savunması çok pozisyon verdi. Sizce neden?
Defans dörtlüsünde Yobo'nun olmaması savunma dengesini kesinlikle bozdu. Bunun yanında Fenerbahçe'nin bu maçta hem sağ beki Orhan, hem de sol beki Hasan Ali vasat özellikleri olan oyuncular. Özellikle bu maçta Bekir'in bireysel hataları çok öne çıktı. Dolayısıyla Fenerbahçe dörtlü savunmasını tekrar gözden geçirip Yobo ve Gökhan Gönül'ün takımdaki yerini alıp sol bekle ilgili de çözüm üretmeleri gerekiyor.

Fenerbahçe neden kaybetti? Galatasaray nasıl kazandı?
Galatasaray ilk 11'i itibariyle rakibinden çekinmeyen, hücum futbolunu benimseyen, rakibe ileride baskı yapan ama bunun yanında takım savunmasını da çok doğru uygulayan bir görüntü sergiledi. Fenerbahçe ilk 11'iyle daha az hareketli oyunculardan kuruluydu.
Daha az yaratıcı oyuncu, ve oyuna daha az etki edebilen bir oyuncu yapısıyla sahaya çıktı.
Yani daha çok takım savunmasını önemseyen rakibe pozisyon vermeyip gol yememeyi düşünen bir 11'le sahaya çıktı.
Bu iki kadro arasındaki en önemli fark oluşan psikoloji. G.Saray kazanmak, Fenerbahçe ise kaybetmemek üzere sahaya çıktı

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor