Sinan Vardar

Sinan Vardar

31 Aralık 2015 | Perşembe

Beşiktaş nasıl zirveye çıktı?

Beşiktaş Süper Lig'i zirvede bitirirken sezon başından bu yana oynadığı futbolla taraflı tarafsız futbolseverlerin alkışını aldı. Peki Beşiktaş bu başarıyı nasıl yakaladı? Dilerseniz bugün Beşiktaş'ın bu müthiş başarısını mercek altına alalım. Bugün bilmeyen yok; Beşiktaş çok uzun süreden borçlarıyla uğraşıyor. Bu borç her yıl artarken, 2012 yılında başlatılan kemer sıkma politikasıyla teknik direktör Samet Aybaba FEDA adı verilen oluşumla kolları sıvadı.
Aybaba'yı birçok konuda eleştirebiliriz ama bu takımın iskeletinin temelini atan kişidir Samet Hoca...
Aybaba kısıtlı bütçe ve başarıya aç oyuncuların transferine öncelik verdi.
Beşiktaş'ta Aybaba'dan sonra görev alan Slaven Bilic ve Şenol Güneş de imkan dahilinde kadroyu zenginleştirirken yıkıcı olmadılar. Özellikle Şenol Hoca ustalığını göstererek; Aybaba ve Bilic'in tüm futbolcuların performansını üst düzeyde tutmayı başardı.

Almanya gerçeği
Aslında son Dünya Şampiyonu Alman Milli Takımı'nın üstün performansı Beşiktaş'ın başarısıyla benzer özellikler taşıyor.
2002'de Alman naklen yayıncı kuruluşu Kirch'in batmasıyla Alman kulüpleri büyük maddi kriz yaşarken, Bundesliga takımları pahalı ve gereksiz transferler yerine özkaynaklarına yoğunlaştılar.
Almanya bu sayede milli takımlar ve kulüpler bazında çok büyük başarılara imza attı. Beşiktaş; Oğuzhan, Gökhan Töre, Cenk Tosun gibi genç yetenekli isimler kadroya dahil ederek çok akıllı bir transferler yaptı. Bunun yanı sıra sorunlu Fernandes ile Almeida'nın yerine Demba Ba ve Mario Gomez gibi dünya yıldızları kadroya dahil edildi.
Beşiktaş Demba'nın performansından yararlandı hem de bu futbolcuyu sezon sonunda 18 milyon euro gibi bir fiyatla satarak kasasını doldurdu.
Takım kadrosu da yaz-boz tahtasına çevrilmeyince birbiriyle gözü kapalı paslaşan bir takım sahada boy göstermeye başladı. Menajerlerin oyununa gelip Eneramo, Sezer Öztürk, Dany gibi isimler transfer edilmeseydi Beşiktaş bugün çok daha da iyi bir yerde olabilirdi.
Kulübün yapısına uygun teknik adam, genç, başarıya aç ve gerçek dünya yıldızlarıyla başarı ister istemez Beşiktaş'ın kapısını çaldı.
Bundan sonraki beklentim, Beşiktaş'ın özkaynaktan gelecek gençlere de kucak açması.
Altyapıdaki devrim gerçekleşirse Beşiktaş işte o zaman dünyanın alkışladığı bir takım olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor