04 Ocak 2010 | Pazartesi

Çimenlerin köleliği

Türk futbolundaki en edilgen kesim hangisi? Bulunduğu yere değer katan ile bulunduğu yerden değer alanlar? Katkıları nispetince sesi çıkanlar ile çıkmayanlar kimler? Soruları uzatmak mümkün. Türk futbolunda en savunmasız kesim futbolcular. Futbol endüstrisinin 1 numaralı aktörleri onlar ama çimenlerin dışında sözleri pek çıkmıyor. Milli olsun ya da olmasın tüm futbolcular ekonomisi büyüyen futbolda söz hakkı elde etmede son derece zayıflar. Dışarıdan bakılınca çok para kazanmalarına, şan ve şöhrete sahip olmalarına rağmen yeri geldiğinde bir köleden farklı değiller. İşte bakın milli santrfor Semih'in Fenerbahçe'de yaşadığına. Kulübün altyapısından yetişmesi, yıllarca önüne konulanı imzalaması, her hocanın "yedek güç" olarak tutması karşısında hep "uyumlu ve sorunsuz futbolcu" olmuş. Kulübünün 2. kaptanı ama kendi geleceğini belirlemede kulübü onu "adam yerine" koymuyor. Oysa opsiyon, yani duruma göre kullanılan hak anlamındadır. Bu hak sadece kulübe değil anlaşmanın diğer tarafı olan oyuncuya da aittir. Semih sadece bir köle yerine konulmak istemediği ve hakkını aradığı için neredeyse "hain" ilan ediliyor. Bence çok doğru bir iş yapıyor. O iyi bir yol açar umarım.

Seslerini duyurmalılar
Kulüplerin başkanlık koltuklarından indiklerinde kimsenin bir daha hatırlamayacağı "büyük başkanlar" ve "süper yöneticiler" de sözlerinin arkasında durmalılar. Kendilerinin olmayan paraları hovardaca harcayan, sonrası ne olacak diye düşünmeden günü kurtarma adına hesapsızca borçlananlara da bir bakmalı. Mali genel kurullarda kendi "taraftarları" tarafından yapılan harcamaların sorgusuzca onaylandığı bu saçma düzende futbolcular da artık seslerini duyurmalılar. UEFA Kupası'nı alan Galatasaray takımı iki olayla anıldı; müthiş futbol ve ödeme alamayan futbolcular. Sadece google çubuğuna "parasını alamayan futbolcular" yazmanız yeterli. Yüzlerce haber var. Sorun sadece para değil elbet, futbolcunun da bir insan olduğu ve hakkını araması gerektiği kabullenilmeli. Kulüp baskısı, forma gücü, medya desteği, taraftar duygusu ile onların "köleleştirilmesi" artık bir son bulmalı. Semih'e, Diyarbakır'ı terk edenlere, sahalara pankartla çıkanlarına ve nicelerine sonuna kadar hak veriyorum. Futbolcu "köle" değil, "insandır".

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor