Dr. Gürkan Kubilay

Dr. Gürkan Kubilay

18 Ağustos 2012 | Cumartesi

Spartak Moskova'yı Fenerbahçe nasıl geçer?

Maçlarının tümünü izlediğim ve özel bilgisayar analiz programım ile analiz ettiğim Spartak'ın nasıl bir takım olduğunu size anlatmaya çalışayım...

4-2-3-1'CİLER
Klasik bir 4-2-3-1 oynuyorlar. Bu sene sadece Dinamo Moskova maçında, Emenike ilk 11'de yoktu. 4-4-2 oynadılar.
Koçları Emery, ilk teknik adamlık döneminde Almeira'yı 4-3-3 oynatırdı ama sonra geldiği Valencia'da 4-2-3-1'e alıştı. Şimdi Spartak'ta da bırakmıyor.
Savunmanın ortası ithal; Çek Suchy (17) ile Arjantinli Pareja (5) bankoları. Sağ bekte ya K. Kombarov (7) veya Makaev (34) oynayacak. Sol bek ise D. Kombarov (23) olacak.
Ön liberoları da ithal ama bence çabukluk ve pas becerisi açısından Fener'den üstün. AZ ile F.Bahçe'ye karşı oynayan De Zeeuw (20) ile benim yıllar önce F.Bahçe'ye önerdiğim Carioca (6) çok çabuk ve dikine pas becerili oyuncular.
Hücumdaki adamın arkasında oynayan 3'lünün 2 kanadında Bilyaletdinov (25) ve McGeady (8) var. Kanatları değişerek kullanma becerileri var. Sanırım McGeady sağda başlayacak. Hücumdaki adamın arkasında oynayan ve hem geçen sene, hem bu sene asistleri ile dikkat çeken genç Dyzuba'nın (10) en ilginç özelliği 1.94'lük boyu. Bu boyda bu kadar asist entersan hakikaten.
Hücumda herkesin iyi bildiği Emenike (29) tek forvet oynuyor.

GOLE ULAŞMA TAKTİKLERİ
Savunmadan uzun ve hızlı paslarla mutlaka Emenike'yi kaçırmaya çalışıyorlar.
Bunu Kombarov veya Pajera ile ya savunma arkasına direkt Emenike'ye göndererek, ya da Dyzuba'yı uzun boyu nedeniyle istasyon olarak kullanıp, onun indirdiği toptan Emenike'yi kaçırarak yapıyorlar.

ŞUT ATTIRMAMAYA, FAUL YAPMAMAYA DİKKAT...
Şu ana kadar şut ile 4 tane gol attılar. McGeady'e vurdurmayın, sol ayağı çok etkili bir oyuncu, iyi vuruyor. Bilyaletdinov da aynı şekilde. Libero Pareja, Alex gibi frikik atan bir adam.
Bu nedenle kendi ceza alanı önünde faul yapmamaya dikkat etmeli F.Bahçe. Mert'in varlığını dezevantaj olarak düşünenlere ben katılmıyorum. Mert çok iyi bir kaleci ve ekip ona gereken güveni verecektir.

PENALTI İÇİN ZORLARLAR
2 penaltı kazandılar ligde. F.Bahçe'ye karşı da zorlayacaklar. Basit müdahalelerle ekmeklerine yağ sürmeyelim dikkat!

HAYDİ VERKAÇBAHÇE GOL!
F.Bahçe geçen sene VERKAÇ YAPILARAK ATILAN GOL bakımından Avrupa'nın 5 dev liginin 1. ve 2.'leri de dahil en çok gol atan takım idi. Bu sene bu işi Alex ve Kuyt çok iyi yapıyor.
Spartak'ın bu konuda yumuşak karnı var. Hele de hızlı hücumla gelirse F.Bahçe'nin verkaç ile gol bulacağını düşünüyorum.

KALECİYİ UZAKTAN AVLARSINIZ

Kalecileri, uzak ve orta mesafeli şutlarda zayıf, kısa mesafeden ise ayağının hemen yanına vurdunuz mu ağır kalıyor.
Geçen yıl ceza sahası çizgisi ve dışından attığı 19 golle Avrupa'nın en çok gol atan takımı olan F.Bahçe'nin tam da şut atma gerekliliği olan bir maç.

DURAN TOPLARDA POZİSYON ALMALARI İLGİNÇ!
Kendi kalelerine kullanılan duran toplarda Pareja, Bilyaletdinov ve Dyzuba yakın direk tarafındaki kale sahasının köşesinde bekliyor.
Diğer 6 oyuncu adam adama savunma yapıyorlar. Duran topları ön direğe değil, altıpas-penaltı noktası arası bir yere kesmek gerekiyor.
Ayakları çabuk bir Egemen'in avantajına olacaktır bu.

SPARTAK'TAN KORKMA FENER
İlk 2 hafta attıkları 4 golün 1'i uzaktan şut, diğeri penaltı, sonuncusu da rakip kendi kalesine idi. Yani çok organize atak golleri yoktu. Sadece ilk maçın ilk dakikasında klasik bir Emenike golü attılar. Bu yüzden çekinmeden oynamalı F.Bahçe. Bence orada gol bulacaklar...

SONUÇ:
1) Fener'in sorunu ne? Yavaş oynamak, yan oynamak, stoper ve ön liberolarına baskı gelince topu çıkaramamak. Çözüm ne?Takımın kanatları hızlı, ilk top, orta sahada istasyon olacak teknik adam olmadığına göre topu hemen kenarlara taşımak.
2) Rakip stoperler, verkaç yapan rakibe karşı dirençsiz. Mutlaka Kuyt'ı kullanarak verkaçlara girmeli F.Bahçe.
3) Kuyt, Stoch, Alex, Cristian ve Krasic iyi vuran oyuncular. Bu kaleciyi avlamaları zor olmaz. En az 15 şut atmalı Fenerbahçe.
4) Sol kanatları zayıf. Son çizgiye kadar inip, geri çıkarılacak bir Krasic pası, arkadan gelen oyunculara gol yaptırır. Krasic son çizgiye, haydi!
5) F.Bahçe orada gol yer ama atar da. Ben yenilmeden döneceklerini düşünüyorum.
Kaybetseler de bu en kötü tek farklı olacaktır.
Başarılar F.Bahçe'ye.
Eğer futbol şansı yanlarında olur ve biraz akıllı oynarlarsa F.Bahçe'nin turu geçmesi kolaylaşacak.
Çünkü daha güçlü silahları var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor