Dr. Gürkan Kubilay

Dr. Gürkan Kubilay

06 Nisan 2012 | Cuma

F.Bahçe Trabzon'a nasıl tuzak kurdu?

Başlığa bakıp, hemen altında çapanoğlu arayanlar olmuştur elbet. Ama hevesleri kursağında kalsın. Ben size maç öncesi analizinde Aykut Kocaman'ın yaptığı çok zekice bir planı anlatayım.

KOCAMAN, GÖBEĞİ SÖZ DİNLEYENLERLE KAPATTI
Trabzon, benim yaptığım ve yandaki tablo 1'de göreceğiniz analizlerde, Avrupa'da bile ''Göbekten savunma arkasına pas veya ara pası ile'' R. Madrid ve Dortmund'tan sonra en çok gol atan 3. takım. Dolayısı ile takımın elindeki hemen hemen tek gol silahı bu. İşte Kocaman da elindeki çok başarılı video analiz ekibi ile bu durumu saptıyor. Stratejisini de hemen belirliyor. Zokora'nın da olmamasından yararlanıp, tamamen teknik bir nedenle orta alanda mücadeleyi daha çok yapacağına ve kendi sözünü daha çok dinleyeceğine inandığı bir 2'li tercih ediyor. Selçuk ile Baroni göbeği kapatıyor. Topuz ve Caner de oraya yardıma gelince, Zokora'sız yalnız kalan Colman mecburen kanatlara dönerek oynamaya başlıyor. Ama sorun Trabzon için büyüyor. Çünkü Trabzon'un kanatlardan top getirerek oynama beceri ve pratiği çok zayıf.
Yani Kocaman, Güneş hocayı, ''hiç de benimsemediği, istemediği ve de beceremediği bir oyun düzenini'' oynamak zorunda bırakıyor.
Kısaca tuzağa düşürüyor.
Bir de buna, "F.Bahçe'ye gol atmalıyım'' psikolojisindeki Olcan'ın yanlış tercihleri ve şutları eklenince sıkıntı büyüyor.
NOT: Bu değerlendirmelere, tüm maçlarının analizini yaptığım halde, dünya dışı bir futbol anlayışı olduğu için Barcelona alınmamıştır. Çünkü Barça'nın yaptıklarını görünce hepinizin ''Barça'nınkiler doğru ise peki o zaman bu takımların oynadığı ne? '' diye soracaklarını hissetmişizdir.

KOCAMAN, TRABZON'UN GÖBEKTEN SIKINTI YAŞADIĞINI BİLİYORDU
Yine benim yaptığım ve tablo 2'de gördüğünüz analizlerde Trabzon, Avrupa'da kafaya oynayan takımlar içinde en fazla ''Göbek atağı ve savunma arkasına pas ile gol yiyen'' takım. Bunu Aykut hoca da biliyor, takımdan sürekli bunu yapmasını istiyor ve F.Bahçe bu sayede çok pozisyon buluyor.

ŞENOL
HOCA DA BEKİR VE YOBO'YU ZAYIF HALKA GÖRDÜ
Kubilay analiz ekibimle beraber takımları analiz ederken, tablo 3 'te de göreceğiniz gibi F.Bahçe için gördüğüm en büyük tehlike, "Savunmadan çıkarken top kaptırarak en fazla gol yiyen Avrupa takımı'' olduğu idi. Bunu zaman zaman yazılarımda belirtmiştim.
Sadece ben değil, kendisi de çok iyi bir video analizci olan Şenol hoca da biliyor, oyuncularına Yobo ve Bekir'e baskı yapmalarını söylüyor ve nitekim Trabzon golü böyle buluyor.

F.BAHÇE SAHA İÇİ ADALETSİZLİĞE TAKILIYOR
Sonuçta bu maç, Kubilay analiz ekibinin daha önceden saptadığı ve 2 teknik adamın da iyi birer analizci olarak bildiği senaryolarla gerçekleşiyor. İstedikleri daha çok olan ve daha iyi oynayıp, galibiyeti hak eden F.Bahçe oluyor ama futbolda, sahada adaletin her zaman olmadığını herkes çok iyi biliyor.

FİKRET ORMAN BU GECE TNT'DE KONUĞUM
NOT: Türk futbolunun devleri sadece TNT'deki programım 90+1'i seçmeye devam ediyor. Geçen hafta F.Bahçe Başkan Vekili sayın Nihat Özdemir'i konuk etmiştim.
Özdemir, F.Bahçe'nin CAS davasını geri çekebileceğini ilk kez bu programda açıkladı. Bu akşamki konuğum ise Beşiktaş Başkanı sayın Fikret Orman. İnönü Stadı yıklıacak mı? Tayfur hoca ile devam mı? Fernandes satıldı mı? Q7 kalacak mı?
Tümü sorulacak. Hiçbir yere çıkmayan futbol adamlarının tek tercihi olan 90+1'de, yargılama, hüküm verme, kavga yok.
Sadece tarafsızca, sorulamaz denilen soruları bile sorma ve seviye var. Aklı ve gönlü bu anlayışta olanları bu gece 22.00'de

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor