21 Nisan 2010 | Çarşamba

Kaptanlığı bıraksın

* Sen eğer bir 'loser' olarak doğmuşsan, 'winner, fighter' olarak doğmamışsan Galatasaray'a kaptan olamazsın
* Sahadakiler, tribündekiler tükenmiş bir kaptan görüyor. Arda 'Galatasaray'a layık bir kaptan bulun' demeli
* Rijkaard, 'top kullanamıyor' diye Servet ve Emre'yi siliyor, ondan sonra da kazmalardan orta saha kuruyor

_Galatasaray'ın yıldızı Arda ile taraftar arasındaki küslük devam ediyor. Diyarbakır maçındaki tepkilerin ardından, bu defa Arda, Manisa'da çağrılara karşılık vermeyerek gönül koydu.
Bu sene Arda'yı yok eden Fenerbahçe medyasıdır. Çünkü Arda'yı yok ettikleri zaman 'Galatasaray'ı yok edeceklerini' biliyorlar. Üstelik Arda da bu oyunlara geldi. "Arda, Galatasaray kaptanı olur" diyen benim. Teklif eden benim. Benim teklifimle mi kaptan yaptılar, başka bir nedenle mi bilmiyorum. Ama teklif eden benim.
Manisa maçını gördüğüm zaman bu teklifimi geri aldım.
Sen eğer bu kadar tesir altında kalıyorsan, bu kadar çabuk boyun eğiyorsan, bu kadar çabuk mağlup oluyorsan; yani sen bir 'loser' olarak doğmuşsan, 'winner' olarak değil, 'fighter' olarak değil, yani 'kazanıcı' ve 'savaşıcı' olarak doğmamışsan, sende eğer Lugano'nun ruhu yoksa, Tuncay'ın ruhu yoksa Galatasaray'a kaptan olamazsın.
Boynu bükük, kafayı eğmiş, yüzü gülmeyen bir Galatasaray kaptanı. Takım ona bakıyor, tribündeki taraftar ona bakıyor ve bitmiş, tükenmiş bir kaptan görüyorlar. Kırgın, küsmüş, yıkılmış...
Arda'nın yapacağı bir tek şey var; gidip Galatasaray başkanına, "Ben bu bandı taşıyamıyorum.
Bu bandı alın ve Galatasaray'a layık bir kaptan bulun. Sene sonunda da izin verin ben gideyim. Çünkü ben bu takımda, bu seyirci önünde, bu medya ile yapamıyorum.
Bırakın gideyim" demesi lazım.

F.BAHÇE'YE MAHKUM
Daha sahaya çıkarken kaybetmiş surat ile Galatasaraylı olunmaz. Onun için Galatasaray her maçta Fenerbahçe'ye mahkum.
Fenerbahçe forması giymiş herhangi bir takıma yenilmeye mahkum... Şu Galatasaray'ın kadrosu ile Fenerbahçe'nin kadrosunu on kere maç yaptır, yüz kere maç yaptır, bin kere maç yaptır, hepsini Galatasaray kazanır. Galatasaray'ın şansı bile olmadı maçta.
Çünkü sahaya yenik çıkıyorlar. Sahaya mağlup olmuş çıkıyorlar.

_Arda'nın küsmesinde sanırım vefasızlık duygusu ağır bastı! Zira sezon başından bu yana takımın ayakta kalan ender isimlerinden birisiydi. Fenerbahçe maçında sakat sakat oynadı.

İnsan Arda, futbolcu Arda her türlü ruh halinde olabilir. Ama Galatasaray kaptanının yenilmeye hakkı yok. Tabelada 'bilmem ne spor 6, Galatasaray 0' yazsa bile Galatasaray kaptanının yenilmeye hakkı yok. Çünkü bütün Galatasaraylılar ona bakıyorlar. Ölürsün ama düşmezsin; ayakta durursun. Galatasaray kaptanının sorumluluğu bu... Ben Arda'yı insan olarak eleştirmiyorum, 'onun yerinde ben olsam ne yapardım' bilemiyorum.
Ama şunu derdim en azından; 'Ben Galatasaray kaptanlığını taşıyamıyorum. Bu bandı benden alın. Çünkü Galatasaray kaptanı olarak benim dik durmam lazım. Arkadaşlarım bana bakıyor, benim onları coşturmam, teşvik etmem gerekiyor.
Oysa ben bitmişim. Galatasaray dört atarken ben bitkinleri oynuyorum, Galatasaray deplasmanda maç kazanırken ben bitkinleri oynuyorum; o zaman bu takım bana bakıp nasıl coşacak? Başkanım, kusura bakmayın benden bu görevi alın.' Böyle Galatasaray kaptanı olamaz.
Kimsenin buna hakkı yok.
Galatasaray kaptanlığı çocuk oyuncağı değil. Galatasaray kaptanlığı tarihteki Spartaküs gibi.
Öleceksin ama sonuna kadar dik duracaksın.

_Galatasaray, Manisa'yı mağlup etti ve deplasmanda 5 hafta sonra galip geldi ancak yine son dakikalarda sıkıntı yaşadı.

Geçmişe göre daha derli topluydu ama bu Galatasaray'ın kadrosunun karşılığı olan futbol değil. Çünkü Rijkaard, garip, anlamıyorum!
Mesela Servet gibi bir adamı siliyor.
Emre Aşık gibi bir adamı siliyor. Niye siliyor bunları? Silerken diyor ki "Ben top çıkaranadamla oynarım. Bunlar milli takımın stoperleri ama bunlar top çıkaran adamlar değil."
Ondan sonra bir orta saha kuruyor; Barış, Mehmet Topal, Mustafa Sarp, Ayhan!..
Hani burada topa vuran adam, hani burada top çıkaran adam!.. Niye Emre Çolak oynamıyor da bunlar oynuyor? Dört kazma ile orta saha yapıyor! 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' lafı tam Rijkaard için söylenmiş.

MORALLERİ SIFIRLADI
Oyun kurucusu olmayan takımda senin stoperin topa öyle vursa ne olacak, böyle vursa ne olacak! Sen Neill'i 'iyi pas veriyor' diye almadın mı? Niye Neill'i ön libero oynatmıyorsun kardeşim! Adamı geriye mahkum ediyorsun. Orada dört adamın var, iyi kötü oynar. Emre Güngör var, işte şimdi Hakan Balta'yı da koydu oraya. Beşe çıkardı sayısını.
Bunların hepsi milli takım düzeyinde adamlar. Türk Milli Takımı'nda oynayan beş adam, Galatasaray'ın iki stoper mevki için var. Ön liberoların senin kazma, elinde Neill gibi bir adam var, öyle transfer ettin, koy işte Neill'i, bir ön libero olarak oynat bakalım!..
Sen eğer bu takımda adam olmadığı için kazmaları oynatmak zorundaysan o kazmalar stoper de mi oynar, ön libero da mı oynar?
Basit bir mantık bu!..
Defanstaki adamların canına okuyor, 'Bunlar kazma, oynatmam' diyerek bunların morallerini de sıfırlıyor, ondan sonra da dört kazmayı ön liberoya koyuyor!
Ondan sonra da zavallı, kenarda oturmaktan anası ağlamış Emre Çolak'ı mesela Avrupa Ligi maçının en kritik anında 'maçı kurtarsın' diye oyuna sokuyor! 'Adamı öldürmek mi, katletmek mi, kazanmak mı' istiyor anlamanın imkanı yok...
Ondan sonra da 'ultrAslan' denen kalabalık, futbolculara küfür ediyor, Rijkaard'a 'Arkandayız' diye pankart açıyor. Başkan Adnan Polat futbolcuların canına okuyor, "Taraftar haklıdır" diye; 'Rijkaard'ın sözleşmesini uzatacağını' açıklıyor. Haline bak Galatasaray'ın!
Seyircisi ne halde, başkanı ne halde, yönetimi ne halde!.. Bu Galatasaray iflah olur mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor