01 Eylül 2011 | Perşembe

Değişim

Usain Bolt'un fodepar sonrası diskalifiye edilmesi atletizm dünyasında eski bir tartışmayı alevlendirdi. Yıllardır Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'ni (IAAF) meşgul eden bir tartışma bu. Hatalı çıkışlar karşısında ne yapılmalı? 2003'e kadar sistem şu şekildeydi: Bir atletin diskalifiye edilebilmesi için 2 kez hatalı çıkış yapması gerekiyordu. Atina-96'da 100 metre finalinde unvanını koruma peşindeki Britanyalı Linford Christie diskalifiye olmayı başarmıştı!
Tabii ki bu durumun yarattığı en büyük sıkıntı televizyon yayınlarınaydı. 8 atletin her biri hatalı çıkış yapsa kimse elenmiyor ama program sarkıyordu. IAAF, 2003'te sistemi değiştirdi.
İlk hatalı çıkışı kim yaparsa yapsın ikincide fodeparı yapan diskalifiye oluyordu.

Yan etkisi olmayan yok
Bunun ilk büyük denemesinde, Paris'teki Dünya Şampiyonası'nda final öncesinde gencecik Asafa Powell ve Jon Drummond turnuva dışı kalmıştı. Sonrasında atletler yeni sisteme alışmaya hatta fazlasıyla uyum göstermeye başladı. Bazıları taktik geliştirdi. İlk startta bilerek fodepar yapıyorlar ve startı iyi olan güçlü rakiplerinin ritmini bozuyorlardı.
Diskalifiye riskini göze alamayan iddialı atletler ikinci startta mecburen yavaş davranıyordu.
Bu durumun da can sıkmaya başlaması IAAF'in yeni kuralına yol açtı. Ancak Daegu'da da gördük ki çok acımasız bir kural bu.
Şimdi IAAF bir açmazla karşı karşıya. Yan etkisi olmayan bir sistem yok. Bence 2003-2010 arası kullanılan sistemdaha sağlıklı gibi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

GÜNÜN DİĞER YAZARLARI

SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor