Cevdet Ünüvar

Cevdet Ünüvar

27 Aralık 2010 | Pazartesi

Dopinge hayır

Sahtelik sadece meyvelerde, sebzelerde olmuyor ki... Sporda da çoğu defa hormonlu başarılar, performanslar görebiliyoruz. Çabucak olan ve biten her üründe olduğu gibi! Sporun içindeki birkaç asalak yüzünden oldum olası; elde edilen rekorlara, yüksek performanslara şüphe duyuyorum.
Sebep belli: Doping! Sporun ve sporcunun içini kemiren en büyük illet. Doping yüzünden gerçekten üstün performans göstermiş sporculara bile şüphe duyup, "Bekleyelim bakalım, gerçek performansı mı, suni mi; hadi rekoru o kırmadıysa, çirkin eller mi devreye girdi acaba? Sürekliliği olacak mı?" diye tereddüt geçiriyorum.
Bu sadece bana has bir paranoya da değil.
Spor yapan ve yaptıranlarda da aynı tereddütler var. Doping vakaları o kadar arttı ki!
Suçu sporcuya yıkmakla, cezayı ona kesmekle bitmiyor işler... Kirli ve gizli ellere de ulaşmak, onları da uzaklaştırmak gerekiyor. Duydunuz, okudunuz, gündeme düşen üç dopingli sporcu kafaları iyice karıştırdı.
Karşıyaka futbol takımından Mustafa Sevgi ve Barış Memiş ile Fenerbahçe bayan basketbol takımının dünyaca ünlü basketbolcusu Taurasi'de doping maddesine rastlandı. Göreceğimiz müeyyide şu olmasın, uzun süreli cezayı sporculara kesip "İşlem tamam" demeyin. Tüm federasyonlar ve ilgili bakanlık bu işin üstüne kararlılıkla gitsin! Hormonlu başarılarla günü kurtarmak herkesin işine gelmiyorsa tabii ki!

* * *
heykel-traş
KARTALSPOR NEREYE?
Geçen yılın iç saha kralı Kartalspor'a bu sezon bir haller oldu. İnanılmaz başarısızlar, kötü idare ediliyorlar ve ikinci yarı maçları için de umut vermiyorlar.
Geçen yılın o korku salan, rakiplerini yenen takımı gitmiş; ürkek, korkak bir takım var karşımızda. Çok enteresan... Bu sezon evinde oynadığı 9 maçta bırakın galip gelmeyi, gol dahi atamadılar. Kazandıkları 4 penaltıyı gol yapamamaları ayrı bir tartışma konusu.
Türkiye'nin futbolcu üretim üssü göz göre göre aşağıya gidiyor, "Dur" diyende yok.

* * *
BBO
BUNLARI BiLMESENİZ DE OLUR

Dünyada sözleşme yapıp da 'en uzun süre oynamayan' futbolcusunun Hıdovre'dan Liverpool'a transfer olan Jorgen Nielsen olduğunu; adı geçen kalecinin 4 yıl 11 ay forma giymeden kulübede beklediğini bilmeseniz de olur.

* * *
e -SÖYLÜYORUM
2010'DA TÜRK SPORU
2010 Türk sporunda başarı olarak ilklerin yaşandığı bir yıl olarak dikkat çekti.
İşte bir çırpıda 2010'daki başarıların envanteri:
Atletizmde Nevin Yanıt 100 metre engellide Avrupa Şampiyonu oldu. Basketbol Erkekler Milli Takımı dünya ikincisi; motosikletçi Kenan Sofuoğlu ikinci defa dünya şampiyonu; Ediz Yıldırımer ilk defa 800 metre serbest yüzmede Avrupa gençler şampiyonu; Atıcılık Dünya Şampiyonası'nda Oğuzhan Tüzün altın madalya; Bayan Judo Milli Takımı dünya üçüncüsü; halterde Nurcan Taylan, boksta Gülsüm Tatar dünya şampiyonu.

* * *
KIRMIZI KART
ALPER (ESKİ GS'Lİ OYUNCU)

Her yıl bu dönemlerde hep aynı cümlelerle kurulmuş 'kopyala yapıştır' haberlerini okumaktan biz bıktık, sen bıkmadın!
Senden daha zorda, zaruret halinde futbolcular var; bir tanesi vıcık vıcık ediyor mu, dramatize ediyor mu? Ne kadar değerli bir madalyan varmış ki, ne satıyorsun, ne de takıyorsun! Yıl geçmiyor ki her devre arasında, "Eski futbolcunun dramı, madalyasını satılığa çıkarıyor" diye haberlerin arzı endam etmesin. Yeter kardeşim artık ne madalyanı, ne dramını ne de senin bu haberlerini okumak istiyoruz.

* * *
GÜLÜ "YORUM"

Beşiktaş yöneticisi Cengiz Zülfikaroğlu transferlerde en çok çaba gösteren isimlerden. Süper transferler onu coşturmuş: "Bundan sonra yıldız görmek isteyenler ya gökyüzüne, ya İnönü'ye bakacak!"

* * *
ŞEREF TRİBÜNÜ
AHMET AYIK

Türk güreşinin yaşayan en büyük efsanesidir. 1965'te döneminin en büyük pehlivanı Rus Medvedev'i yenip tüm dünyanın tanıdığı ve gıpta ettiği bir isim oldu. 97 kiloda uluslararası başarılar gösterdi.
1967 Avrupa ve Dünya 1968'de Olimpiyat Şampiyonu oldu. 1970'te Avrupa Şampiyonu olarak sporculuğunu noktaladı. Güreş Federasyonu başkanlığı da yapan Ayık, FILA'da asbaşkan...

* * *
alkışlı "yorum"
FENERBAHÇE ACIBADEM
Katar'ın Doha kentinde büyük bir başarıya atan Fenerbahçe Acıbadem Kadın Voleybol takımı başarısı ile göğsümüzü kabarttı.
Dünya şampiyonu olmaları, inanmanın takım olmanın getirdiği bir sonuçtu.
Takım, hoca, yönetim sponsoru ile başarı karesi Esas başarının inşaasını, mimarlığını yapan Mehmet Aydınlar'ı ayrı bir yere koymak istiyorum. Maddi, yükümlülüğü hep üstlendi. Artık Avrupa'da şampiyon olmak şart oldu. Öyle değil Mehmet Ali Bey?

* * *
fark ettim
BÜYÜK DUASI!
Beşiktaş ve F.Bahçe taraftarlarının önde gelenleri Eyüp Sultan Camii'nde önce sabah namazında sonra da kahvaltıda bir araya geldi.
Yaptıkları duaları siz de tahmin ediyorsunuzdur: "Bu kadar yıldız, bu kadar puan farkı ile biz ne yaparız Allah'ım.
Bizi mahcup etme!" Ne kadar çok "Amin" sesi geldi

HAFTANIN SÖZÜ
"İleri bak; yoksa kendini arkada bulursun!"
Benjamin Franklin


















Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor