05 Temmuz 2010 | Pazartesi

Avrupa'da başarı

Beşiktaş taraftarının uzun süredir özlem duyduğu konu bugünlerde çokça dillendirilmeye başlandı. Avrupa'da başarı...
Beşiktaş ülke içinde çok büyük mücadelelerle başarı yakalamak için çabaladığından mıdır bilinmez, sanki Avrupa kupalarına pek fazla konsantre olamadı. Ligde ve kupada hakem hataları ve karşı ittifaklarla uğraşmaktan sanki Avrupa'ya pek enerji kalmıyordu. Ancak bu sezon Beşiktaş taraftarı ve camiasının "Avrupa'da başarı"temasına çokça vurgu yaptığını görüyorum.
Sınırlar dışında başarı artık daha inançla konuşuluyor. Bu durumu doğuran en büyük faktör tabii ki yapılan transferler. Özellikle takımın başına dünyaca ünlü Schuster'in getirilmesi, Quaresma gibi bir starın transfer edilmesi ve Hilbert gibi önemli bir takım oyuncusunun alınması, inancı arttıran en önemli etkenler.
Sezon başlayana dek yeni transferlerin de yapılma olasılığı ile zaten kadronun kalitesini de düşünürsek taraftarlar haksız da sayılmaz.

ZAFERİN ANAHTARI İNANÇ
İlk bakışta umut veren bu tablo yine de kimseyi yanıltmamalı. Avrupa'da başarı elde etmek için birkaç farklı unsuru bir araya getirmek gerekir.
Bu noktada bana göre ilk şart inanmaktır. İnanç sadece futbol için değil, dünya üzerindeki her mücadeleyi kazanmak için temel şarttır aslına bakarsanız. İnanç sizi motive eder, gücünüzü ortaya çıkarır, asla pes etmemenizi, umudunuzu yitirmemenizi sağlar. İnanç karşınızdakini gücünü azaltır, şevkini kırar. İnancın bir futbol takımına neler katabileceği ile ilgili tarih boyunca yüzlerce örnek verebiliriz ama konuyu uzatmadan sadece Brezilya örneği ile meseleyi özetleyebiliriz. Güney Amerika'nın büyük futbol ülkesi, forma aşkı, bayrak tutkusu ve başarıya inancı ile ellerinde olan yeteneği birleştirerek 7 kez Dünya Kupası finali oynayıp beşini kazanmayı başardı.
İnanç konusunda Beşiktaş'ın bu sezon biraz şanslı olduğunu söyleyebiliriz. İlk bölümde değindiğim etkenler oyuncuların bu sezona farklı bakmalarını ve inançla sahaya çıkmalarını sağlayacak.
Aslında UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyon olmak için Beşiktaş ve taraftarını umutlandıran bir diğer nokta kupanın son yıllardaki finalistleri...
Geçtiğimiz sezon hiç hesapta olmayan mütevazı kadrosu ile dikkat çeken Fulham ile sezon içinde çok kötü bir grafik çizen Atletico Madrid finale çıktı ve İspanyol ekibi şampiyon oldu. Önceki sezon İstanbul'da oynanan finalin de futbolseverlerin gözde takımlarını karşı karşıya getirdiğini söyleyemeyiz. 2000 yılından sonra kupayı kazanan takımlara baktığımızda birçok sürpriz şampiyonun çıktığını, dev kadroları ile mücadele eden takımların yanında dikkate alınmayan, ancak takım olmayı başaran inançlı ekiplerin mutlu sona ulaştığını görüyoruz.
Bu durum birçok takıma, artık Avrupa kupalarının kıtanın beş büyük futbol ülkesinin gözde kulüplerinin tekelinde olmadığını, paranın her şeye çözüm getirmediğini, önemli olanın futbolun doğrularını bir araya getirmek olduğunu gösterdi.

TEK VÜCUT OLABİLMEK
Kara Kartal da bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde başarılı olmak istiyorsa modern futbolun doğrularını bir araya getirmeli. İnancın yanında kupada başarıyı getirecek diğer etkenlere gelince.
Tabii ki öncelikle takım olabilmek. Yani oyuncuların "biz" duygusuna alışıp tek vücut olduklarını kafalarından çıkarmamaları. Bu aynı zamanda ortak hedef, ortak hareket ve ortak düşünmek anlamına da geliyor. Yetenekli oyuncular grubunu yüceltecek tek olgu, o kaliteyi başarıya taşıyacak takım oyununu doğuracak düşünce birliğidir. Bu oyuncuların saha içindeki uyumunu ve birlik duygusunu ortaya çıkaracak.
Bu "takım olabilme" meselesini çözebilecek tek isim ise tabii ki Schuster. Alman hocanın bunun için büyük çaba sarf edeceğine ve oyuncuların birbirlerini severek sahiplenmelerinin önünü açacağına inanıyorum.
Başarıyı yakalayacak önemli noktalar arasında yer alan teknik yönetim, idari başarı ve huzur, tabii ki olmazsa olmaz diğer konular. Tüm bu unsurlar bir araya geldiğinde ise Beşiktaş'ın Avrupa'daki başarısını, şans, hakemlerin yönetimi ve takımın gününde olması gibi etkenler belirleyecektir.
Özetle Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi Kupası'nı kazanmak için gerekli şartları elinde bulundurmaktadır.
Ama şampiyonluğu kazanmak için başka unsurları da bir araya getirmek zorunda.
Umuyorum Kara Kartal bunu başaracak ve taraftarını sokağa dökecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor