01 Ağustos 2010 | Pazar

Santrfor!

Beşiktaş altı sezondur orta alanda oyunu tutabilen, rakip savunmadan dönen ikinci topları alıp üst üste bindirmeler yapan bir takım olamadı. Bunun birkaç sebebi var.
Gerideki stoperlerin top kullanma becerilerinin düşük oluşu, ön liberoların tek yönlü oyuncular olması, 10 numaraların ise fizik gücü ve mücadele anlamında yetersiz olması başlıca arızalar olarak sayılabilir.
Bunların üstüne en önde pivot santrfor eksikliğini de katarsanız manzara tam olarak ortaya çıkmış olur. Del Bosque, Çalımbay, Tigana, Sağlam ve Denizli'den sonra bugün Schuster de aynı problemle karşı karşıya.
O nedenle savunmayı önde kurup, Delgado'yu Ernst'in yanına çekerken, forvet arkasında oynattığı Nihat'tan da orta alana gelip top almasını istiyor.
Ancak Nihat'ın sürekli geriye gelip top alması düşünülemez, aynı şekilde Delgado'nun da 90 dakika boyunca iki mücadele kazanıp ardından o yorgunlukla hücum bölgesine top taşıması da mümkün değil. Bunlar 90 dakika içinde 8-10 dakika boyunca yapılabilecek şeyler. Orada derde derman olursa Guti olur, başkası değil.


Raul tipinde bir oyuncu

Schuster'in, "Orta sahada kalabalık olmak zorundayız" demesi geçen sezon yaşanan arızaları doğru tespit ettiğini kanıtlıyor ama çözüm ararken "Mutlaka tek santrfor oynayacağız" diye ısrar etmesi pek anlaşılır değil. Bir takımın sistemini eldeki oyuncuların oyun karakterleri belirler teknik adamın inadı değil.
Hiçbir teknik adamın da futbolun gerçeklerine kafa tutarak belli bir sistemde ısrar etme lüksü olamaz. Eğer en uçtaki Bobo'dan o bölgede top tutmasını, rakibi meşgul etmesini, arkasındaki üçlüye mükemmel bir partner olup al-ver yapmasını bekliyorsanız bu hayalden başka bir şey değildir. Bobo hava toplarında etkili olan ve ceza sahası içinde dönerek yaptığı vuruşlarla gol bulabilen bir santrfor.
Buna karşılık sırtı kaleye dönükken tek kelimeyle etkisiz eleman. Öyleyse onun eksikliğini yanında oynayacak başka bir santrforla tamamlamak akıllıca olabilir.
Schuster bu seçeneği gözardı etmemelidir.
Eğer ederse orta alandaki bazı sorunların devam edebileceğini düşünebiliriz.
Guti'nin performansı bazı şeyleri tolere etse bile zorluk derecesi yüksek maçlarda sıkıntı tekrar gün yüzüne çıkacaktır.
Tek gerçekçi çözüm Raul tipinde bir santrfor almaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA
Anasayfa Anasayfa Beşiktaş Beşiktaş Fenerbahçe Fenerbahçe Galatasaray Galatasaray Trabzonspor Trabzonspor